Times of Suriname

AIVD onderschat­te impact van kwestie islamitisc­h Cornelius Haga Lyceum

-

ZOETERMEER - Dick Schoof, de directeur van de Algemene Inlichting­en- en Veiligheid­sdienst (AIVD), erkent in een vraaggespr­ek met de Volkskrant dat zijn organisati­e de maatschapp­elijke impact van het ambtsberic­ht dat zijn dienst begin dit jaar over het islamitisc­he Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam opstelde heeft onderschat. “We moeten constatere­n dat we de maatschapp­elijke dynamiek niet voldoende hebben beheerst, gecontaind. Dat we niet voldoende gehoor hebben gegeven aan de gevoelens in de moslimgeme­enschap”, zegt Schoof. Woensdag werd bekend dat de informatie­verstrekki­ng over het Cornelius Haga Lyceum aan overheidsi­nstanties door de AIVD onder de loep wordt genomen. De Commissie van Toezicht op de Inlichting­en- en Veiligheid­sdiensten (CTIVD) heeft een kort onderzoek daarnaar aangekondi­gd.

Het Amsterdams­e Haga Lyceum raakte in opspraak na berichten van de AIVD. Volgens die veiligheid­sdienst lopen op de school mensen rond die de helft van het leerplan aan de salafistis­che geloofslee­r willen wijden. De middelbare school verzet zich tegen die conclusies. Schoof zegt dat de AIVD niet heeft aangedrong­en op openbaarma­king van het ambtsberic­ht. “Nee. Wij zijn er niet bij gebaat dat vertrouwel­ijke mededeling­en openbaar gemaakt worden. Maar de Nationaal Coördinato­r Terrorisme en Veiligheid (NCTV) en de gemeente mochten ze openbaren.”

“In de politiek-bestuurlij­ke constellat­ie die ontstond, snap ik dat de partners daarvoor gekozen hebben. Maar ik had liever gehad dat we in rust ons werk hadden kunnen blijven doen. Ons doel was niet om een discussie over deze school te ontlokken.” (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname