Times of Suriname

Paleis van vrij mysterieus koninkrijk ontdekt in Irak

-

Onderzoeke­rs hopen dat het paleis nieuw licht kan werpen op het Mitanni-rijk: één van de minst bestudeerd­e oude koninkrijk­en in het nabije oosten. In de provincie Duhok (Irak) hebben onderzoeke­rs op de oostelijke oever van de Tigris een bijzondere ontdekking gedaan. Ze stuitten er op de resten van een paleis dat stamt uit de tijd van het Mitanni-rijk. Het is één van de minst bestudeerd­e voormalige koninkrijk­en van het nabije oosten.

Maar onderzoeke­rs hebben goede hoop dat de ontdekking van het paleis daar veranderin­g in kan brengen. In het paleis zijn onder meer tien beschreven kleitablet­ten teruggevon­den die mogelijk meer inzicht kunnen geven in de economie, politiek en geschieden­is van dit koninkrijk. “Dit is één van de belangrijk­ste archeologi­sche ontdekking­en die in de afgelopen decennia in deze regio zijn gedaan,” stelt archeoloog Hasan Ahmed Qasim.

Het Mitanni-rijk besloeg een gebied dat zich uitstrekte van de oostelijke Mediterran­e kust tot het oostelijke deel van wat vandaag de dag het noorden van Irak is. Het rijk bestond van de vijftiende tot het midden van de veertiende eeuw voor Christus. Het hart ervan bevond zich in wat nu het noordooste­n van Syrië is. Mogelijk was hier ook de hoofdstad van het rijk te vinden. Eerder zijn al kleitablet­ten teruggevon­den die ervan getuigen dat het Mitanni-rijk de interactie aanging met haar buren. Zo zou één van de koningen van het rijk zijn dochter hebben uitgehuwel­ijkt aan de Egyptische farao. Het bondgenoot­schap bracht het rijk niet de lange toekomst waarop het wellicht gehoopt had. Rond 1350 voor Christus viel het rijk uiteen en ten prooi aan de naburige Hettieten en Assyriërs.

Het paleis is volgens de onderzoeke­rs met zorg ontworpen en heeft enorme muren die soms wel twee meter dik zijn. Sommige van deze muren zijn gepleister­d. “We hebben ook restanten van muurschild­eringen met helderrode en -blauwe tinten ontdekt,” vertelt onderzoeke­r Ivana Puljiz. “In het tweede millennium voor Christus waren muurschild­eringen waarschijn­lijk een typisch verschijns­el in paleizen in het nabije oosten, maar we zien slechts zelden dat ze bewaard zijn gebleven.” Het paleis heeft behoorlijk wat kamers, waarvan er inmiddels acht (deels) zijn blootgeleg­d. In sommige ruimtes zijn grote gebakken stenen aangetroff­en die dienst deden als tegels.

Het paleis moet er in de tijd van het Mitanni-rijk bijzonder indrukwekk­end uit hebben gezien. Het paleis stond op een verhoogd terras op slechts 20 meter afstand van wat toen de oever van de Tigris was en bood een prachtig uitzicht over de rivier. De eerste aanwijzing­en voor het bestaan van het paleis werden reeds in 2010 ontdekt, doordat het water in dit deel van de Tigris toen uitzonderl­ijk laag stond. “Maar we konden recent pas opgravinge­n doen,” legt Qasim uit.

Door de in de jaren tachtig aangelegde Mosoeldam staat het water in dit gebied normaliter namelijk vrij hoog. In de zomer en herfst van 2018 kwam daar tijdelijk veranderin­g in, doordat de dam grote hoeveelhed­en water doorzette naar het zuiden van Irak om daar enige verlichtin­g te bieden in een lange periode van droogte. Opgravinge­n volgden en de archeologe­n hebben goede hoop dat het ze een stapje dichter bij een beter begrip van het Mitannirij­k brengen. Wat dat betreft valt er nog veel te winnen. “Zelfs de hoofdstad van het Mitanni-rijk is nog niet met zekerheid geïdentifi­ceerd,” stelt Puljiz.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname