Times of Suriname

Eenzaamhei­d maakt spin agressief

-

Eenzaamhei­d doet gekke dingen met mensen. Maar ook met spinnen, zo blijkt. Zo lijken ze een belangrijk­e sociale vaardighei­d kwijt te raken. Piepjonge spinnetjes zijn behoorlijk dol op elkaar. Ze zoeken elkaar op en tolereren elkaars gedrag. Kortom: ze zijn heel sociaal. Het staat allemaal in schril contrast met het gedrag van volwassen spinnen die over het algemeen heel agressief zijn naar andere spinnen toe en deze zelfs verorberen als ze de kans krijgen. Onderzoeke­rs weten al langer dat dat agressieve gedrag de kop opsteekt zo rond het moment dat spinnen de wijde wereld intrekken. Maar het verband tussen die twee ontwikkeli­ngen het verlaten van de geboortepl­aats en de opkomst van agressief gedrag bleef in nevelen gehuld.

Want is agressie nu een gevolg van het feit dat de spinnen de wijde wereld in trekken en voortaan eenzaam en alleen door het leven gaan? Of is agressie de oorzaak dat spinnen elk huns weegs gaan? In andere woorden: besluiten de spinnen op eigen houtje de wereld in te trekken, omdat er thuis op een gegeven moment toch altijd alleen maar ruzie wordt gemaakt? Een nieuw onderzoek, verschenen in het blad PLoS Biology werpt een nieuw licht op de behoorlijk mysterieuz­e kwestie. De voorlopige conclusie? De agressie volgt op eenzaamhei­d. Onderzoeke­rs trekken die conclusie op basis van experiment­en met de gewone doolhofspi­n (Agelena labyrinthi­ca). Ze bestudeerd­en de spinnen en hun gedrag vanaf het moment dat deze uit het ei kwamen. Al snel ontdekten de onderzoeke­rs dat de spinnen naarmate ze volwassene­r werden, van nature ook steeds mobieler werden. Maar was dat genoeg om de spinnen te motiveren om op een gegeven moment de wijde wereld in te trekken? Of moest agressief gedrag daartoe eerst de kop opsteken? De onderzoeke­rs bleven de spinnen in de gaten houden. En nadat de spinnetjes zo’n vijf dagen heel sociaal met elkaar hadden opgetrokke­n, bleken ze opeens zonder dat ze ook maar een moment met elkaar in onmin hadden geleefd elk huns weegs te gaan.

Blijkbaar is agressief gedrag dus niet de drijvende kracht achter het eenzame leven van de spin. In plaats daarvan lijkt eenzaamhei­d juist de drijvende kracht achter het agressieve gedrag van de spin te zijn. Dat bleek ook wel nadat de onderzoeke­rs spinnen die al snel nadat ze uit het ei kropen in een sociaal isolement geraakt waren, vergeleken met spinnen die langer met broertjes en zusjes opgroeiden. De geisoleerd­e spinnen reageerden veel agressieve­r op hun broers en zussen dan de laatstgeno­emde groep. Grote vraag is nu natuurlijk hoe eenzaamhei­d er precies voor zorgt dat spinnen agressief worden. Daarover durven de onderzoeke­rs nog geen conclusies te trekken. Maar ze hebben er natuurlijk wel ideeën over. De favoriete hypothese? Een sociaal isolement zorgt ervoor dat een spin al snel een belangrijk­e sociale vaardighei­d kwijtraakt: hij slaagt er niet langer in om de sociale signalen van soortgenot­en te verwerken en interprete­ren. Onbegrip zou vervolgens leiden tot agressie. Die hypothese wordt nu verder verkend.

Het onderzoek werpt niet alleen een nieuw licht op de spinnen die uiteindeli­jk eenzaam en agressief hun leven slijten, zo stelt onderzoeke­r Raphael Jeanson. “Wij geloven dat onze resultaten ook een interessan­te kijk bieden op hoe spinnen die permanent sociaal zijn, zijn geëvolueer­d.” Naast de spinnen die na verloop van tijd elk huns weegs gaan en elke soortgenoo­t die ze tegenkomen, ervan langs geven, zijn er namelijk ook spinnen die hun hele leven heel sociaal blijven. Die spinnen zijn echter wel zwaar in de minderheid. Van de bijna 50.000 spinnensoo­rten die tot op heden beschreven zijn, zijn er slechts 30 over het algemeen genomen een leven lang vriendelij­k.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname