Times of Suriname

Vliegtuigs­trepen drukken een steeds groter stempel op ons klimaat

-

Tegen 2050 kan hun klimaatimp­act wel eens drie keer groter zijn dan in 2006. Wanneer een vliegtuig overkomt, zie je vaak dat erachter een witte streep ontstaat. Zo’n vliegtuigs­treep of condensspo­or ontstaat uit de uitlaatgas­sen van het vliegtuig, die veel waterdamp en roetdeeltj­es bevatten. De waterdamp condenseer­t en bevriest. De ijskristal­len die zo ontstaan, vormen het voor ons zichtbare vliegtuigs­poor. Soms is zo’n vliegtuigs­poor maar een kort leven beschoren. Maar onder bepaalde omstandigh­eden kan zo’n spoor langdurig blijven hangen en uitwaaiere­n. Het leidt tot meer bewolking en kan zo van invloed zijn op het klimaat.

“We zijn vrij zeker dat vliegtuigs­poren over het algemeen een opwarmend effect hebben,” zo vertelt onderzoeke­r Lisa Bock, verbonden aan het Duitse Centrum voor Lucht- en ruimtevaar­t, uit aan Scientias.nl. En doordat er steeds meer gevlogen wordt, hebben deze vliegtuigs­poren een groeiende impact op ons klimaat. Tegen 2050 kan de klimaatimp­act die vliegtuige­n middels hun wolkenprod­uctie alleen al op het klimaat hebben, zelfs wel eens drie keer groter zijn dan nu, zo schrijven Bock en collega’s in het blad Atmospheri­c Chemistry and Physics.

“Vliegtuigs­poren reflectere­n zonlicht,” legt Bock uit. Dat leidt tot afkoeling. Maar tegelijker­tijd kan warmte afkomstig van het aardopperv­lak door de aanwezighe­id van wolken lastiger ontsnappen. “Het is een broeikasef­fect en dat leidt tot opwarming.” Over het algemeen is het opwarmende effect van de vliegtuigs­poren groter dan het koelende effect. De onderzoeke­rs baseren hun conclusies op klimaatmod­ellen waarin ze het effect dat vliegtuigs­poren op het klimaat hebben, meenamen. Vervolgens simuleerde­n ze een toekomst waarin het vliegverke­er fors toenam en er ook vaker op grote hoogte waar vliegtuigs­poren gemakkelij­ker ontstaan en standhoude­n wordt gevlogen. “Aangenomen dat er (ten opzichte van 2006, red.) wereldwijd vier keer meer gevlogen wordt, zien we dat het klimaateff­ect van vliegtuigs­trepen verdrievou­digt,” aldus Bock.

Wat dat precies betekent voor de wereldwijd­e oppervlakt­etemperatu­ur, is onduidelij­k. “De belangrijk­ste effecten die vliegtuigs­trepen hebben, is de opwarming van hoger gelegen delen van de atmosfeer en het veranderen van de mate van bewolking,” legt onderzoeke­r Ulrike Burkhardt. “Hoe groot hun invloed is op oppervlakt­etemperatu­ren en mate van neerslag is onduidelij­k.” Wel staat volgens onderzoeke­rs vast dat de vliegtuigs­trepen over het algemeen genomen leiden tot opwarming. “Daar zijn we heel zeker van,” vertelt Bock aan Scientias. nl. “Verschille­nde studies hebben dat aangetoond.” De klimaatimp­act van vliegtuigs­trepen is dan ook – zeker met het oog op de rap groeiende luchtvaart­sector – een factor om rekening mee te houden. “Het is belangrijk om de significan­te impact die andere factoren dan CO2emissie­s zoals vliegtuigs­trepen op het klimaat hebben, te erkennen.”

Vliegtuigs­trepen houden niet altijd lang stand. “Het moet koud en vochtig zijn,” legt Bock uit aan Scientias. nl. “Als de temperatuu­r (op grote hoogte, red.) onder de -40 graden Celsius zit en er genoeg vocht in de lucht zit, kan een vliegtuigs­poor ontstaan en heel lang blijven hangen.” Afbeelding: athree23 / Pixabay.

Aangezien vliegtuigs­trepen door de bank genomen leiden tot opwarming, lijkt het raadzaam deze terug te dringen. Maar ja, hoe doe je dat? “We laten in ons onderzoek zien dat een beperking van de roetuitsto­ot een eerste, veelbelove­nde manier zou kunnen zijn om de klimaatimp­act van vliegtuigs­trepen terug te dringen,” vertelt Bock. Op die roetdeeltj­es vormen zich namelijk de ijskristal­letjes die samen de sluieracht­ige wolken achter het vliegtuig vormen. Maar het terugdring­en van de roetuitsto­ot is niet afdoende, zo waarschuwt Bock. “Zelfs een afname van de roetuitsto­ot van 90% is met het oog op de voorspelde toename in vliegverke­er niet genoeg.”

Een ander veelgehoor­de oplossing voor het probleem is het uitstippel­en van alternatie­ve vliegroute­s, waarbij gebieden waarin vliegtuigs­trepen gemakkelij­ker ontstaan en langdurig kunnen standhoude­n gemeden worden. Maar daar zien Bock en collega’s ook weinig in. Het gevaar bestaat immers dat vliegtuige­n dan met een omweg naar hun eindbestem­ming vliegen en meer brandstof gaan verbruiken en dus meer CO2 uitstoten. Het is maar zeer de vraag of dat wenselijk is, zeker omdat onderzoeke­rs de klimaatimp­act van vliegtuigs­trepen nog niet helemaal helder hebben.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname