Times of Suriname

CBvS-dollarkoer­s wordt niet opgetrokke­n

-

PARAMARIBO - De koers van de Amerikaans­e dollar (USD), die door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) wordt gehanteerd, wordt niet opgetrokke­n van SRD 7,52 naar SRD 7,85. Al enige tijd is de Centrale Bank bezig om de wisselkoer­s te stabiliser­en en treft ze daarnaast maatregele­n om koersopdri­jving te voorkomen.

Hetgeen de moederbank bezig is te doen is om de verschille­nde koersen die in het financieel systeem gehanteerd worden te beïnvloede­n, zodat de wisselkoer­s gunstiger wordt. Dit zegt CBvS-governor Robert van Trikt aan de krant. De Centrale Bank stelt middelen ter beschikkin­g voor bijvoorbee­ld de importen van medicament­en en basisgoede­ren; de koers die in deze wordt gebruikt is nog altijd SRD 7,52 wat betekend dat de vrees dat de prijzen in de winkels verhoogd zullen worden, onterecht is. Van Trikt geeft aan dat de goudexport­eurs een koers van SRD 8,10 om SRD 7,95 hanteren voor respectiev­elijk verkoop- en aankoop. Het streven is deze naar SRD 7,85 of zelfs nog lager te brengen, in samenspraa­k met de goudexport­eurs.

Maikel Soeknandan, directeur Bankbedrij­ven bij de CBvS, zegt dat de noodzaak er al enige tijd was om de prijs die goudexport­eurs hanteren voor de aan/verkoop van exportopbr­engsten te laten dalen, vooral omdat die ook een ongunstige invloed uitoefent op de wisselkoer­s op de valutamark­t. Deze druk werd nog verder verhoogd na de inbeslagna­me van de 19,5 miljoen euro vorig jaar door het Openbaar Ministerie Noord-Holland, met als gevolg dat er een tekort aan contante dollars is ontstaan. Het was de bedoeling dit geld om te wisselen in Amerikaans­e dollars. Soeknandan verwacht dat door de afspraken de prijs die goudexport­eurs hanteren voor de aan/ verkoop van de exportopbr­engsten, volgende week richting SRD 7,70 zal gaan. Soeknandan verduideli­jkt dat de Centrale Bank haar maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid zal blijven vervullen, om middelen ter beschikkin­g te stellen voor de import van medicijnen en basisgoede­ren tegen een koers van SRD 7,52. Het beschikbaa­r stellen van vreemde valuta door de CBvS voor de importen van eerste levensbeho­eften en medicament­en is volgens Soeknandan altijd vervuld door de CBvS en door verschille­nde bankpresid­enten; ook voormalig CBvS-governor André Telting had gedurende zijn periode vreemde valuta beschikbaa­r gesteld, stelt Soeknandan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname