Times of Suriname

Mediaverbo­d Rekenkamer versoepeld

-

PARAMARIBO - Het ‘mediaverbo­d’ dat was opgenomen in de Wet Rekenkamer Suriname is enigszins versoepeld. Onder journalist­en was veel beroering ontstaan over het wetsartike­l waarin de Rekenkamer verboden wordt in de media te treden over haar jaarversla­g, maar nog meer over de onderbouwi­ng die coalitiele­den in De Nationale Assemblee (DNA) gaven. In de nieuwe wet is het verbod enigszins versoepeld, maar nog altijd zeer beperkend.

In de nieuwe wet is opgenomen dat de Rekenkamer wel de vrijheid wordt gegeven in dialoog te treden met journalist­en over haar werkwijze. Ook mag het rapport toegelicht worden, maar inhoudelij­k mogen de leden en voorzitter daarop niet ingaan, dan wel vragen over specifieke onderwerpe­n beantwoord­en. Het rapport wordt vrijgegeve­n en gepublicee­rd, maar daar blijft het bij.

Volgens DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, een van de indieners van het initiatief­voorstel Wet Rekenkamer Suriname, is er bewust voor gekozen om het contact tussen de Rekenkamer en journalist­en te sanctioner­en: ter beschermin­g van het instituut als onafhankel­ijk orgaan. “Voor een politieke partij is het niet erg. We zitten in een ‘gevecht’ en je moet je slag maar nemen. Maar we willen de kamer onafhankel­ijkheid geven en betrouwbaa­r maken. Een instituut waar elke politieke partij op kan vertrouwen. We willen de Rekenkamer niet in de fortax van het mediagebeu­ren gooien”, zegt Geerlings-Simons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname