Times of Suriname

“Bezoek Morales moet begin zeer dynamische relatie markeren”

-

PARAMARIBO - Evo Morales, president van Bolivia, praat vandaag volgens programma enkele uren met president Desi Bouterse op het presidenti­eel paleis. Volgens Diego Bid, de Boliviaans­e minister van Buitenland­se Zaken, markeert dit gesprek een ongekende dynamische samenwerki­ng tussen Suriname en Bolivia.

“De president zal een ongekend bezoek brengen aan Suriname om een zeer belangrijk­e dynamische relatie te beginnen”, bevestigt Bid op een persconfer­entie vóór het vertrek van Morales naar Suriname.

Ondanks het goede bondgenoot­schap tussen Bouterse en Morales, is het voor de eerste keer dat de Boliviaans­e president een officieel staatsbezo­ek brengt aan Suriname voor bilateraal overleg. Het enige andere moment dat Morales naar Suriname kwam, was in 2014 toen president Bouterse het voorzitter­schap van de toen gezaghebbe­nde Unie van Zuid-Amerikaans­e Naties (Unasur) overnam. De Unasur is niet lang daarna steeds verder gaan afbrokkele­n en is op dit moment ‘verlamd’. Het zijn Bouterse en Morales die hard trekken aan het redden van dit regionale blok dat begin dit jaar de helft van zijn leden zag vertrekken om een nieuw blok, Prosur, op te zetten. De bedoeling is dat tijdens het overleg tussen Bouterse en Morales ook de toekomst van de Unasur aan de orde komt.

Na het overlegmom­ent onderteken­en de staatshoof­den een verklaring waarin zij zich committere­n aan een intensief politiek overleg. Relaties op diverse handelsgeb­ieden en kennisuitw­isseling zijn vervat in twee andere afzonderli­jke documenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname