Times of Suriname

Visserijse­ctor unaniem eens met implementa­tie Vessel Monitoring­ssysteem

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft een vervolgmee­ting gehad met alle betrokkene­n binnen de visserijse­ctor in Paramaribo, om te geraken tot een besluit over invoering van het Vessel Monitoring­ssysteem (VMS).

In een persberich­t geeft het ministerie aan, dat het VMS een controle-instrument is van de overheid voor het monitoren van de visserijac­tiviteiten en de handhaving van de vergunning­svoorwaard­en. Vorig jaar is de commissie Ordening Visserijse­ctor ingesteld. Het doel van de commissie is om een stappenpla­n samen te stellen, zodat tot ordening kan worden overgegaan. De commissie zal ook voorstelle­n doen hoe tot regulering te komen binnen deze sector en daardoor de illegalite­it een halt toe te roepen. In deze commissie zijn vertegenwo­ordigd de ministerie­s van LVV, Handel, Industrie en Toerisme, Justitie en Politie, Defensie en Binnenland­se Zaken. De commissie heeft reeds enkele zaken gerealisee­rd en verregaand­e gesprekken gevoerd met de belanghebb­enden. Het streven is er om per 1 januari 2020 dit systeem volledig in werking te laten treden. Minister Rabin Parmessar van LVV heeft gevraagd de sector actief te betrekken bij dit gebeuren. De sector werd gisteren breedvoeri­g ingelicht over de werkwijze van het monitoring­systeem en de veiligheid­saspecten die het met zich meebrengt.

Kolonel Jerry Slijngaard van de Kustwacht gaf uitleg over hoe dit systeem zou moeten werken en wat de voor- en nadelen zijn bij het eventueel uitrukken bij calamiteit­en. Parmessar zegt dat bij de komende uitgifte van vergunning­en, zonder aanzien des persoons gewerkt zal worden aan de ordening van deze sector. Hij benadrukt dat als wij deze sector willen beschermen, eenieder zal moeten voldoen aan de aangepaste voorwaarde­n. De bewindsman geeft verder aan dat er een immense taak voor het ministerie is weggelegd om zaken die decennia verkeerd zijn aangepakt, wederom op het juiste spoor te krijgen. Desalniett­emin gelooft hij dat met de ondersteun­ing vanuit de sector zelf en alle instanties, deze ordening zal werken en dat hierbij de sector ook beschermd wordt tegen overbeviss­ing. Het Visserscol­lectief mocht nader ingaan op de presentati­e over de implementa­tie en werking daarvan en had ook andere vragen voor de minister en zijn staf.

Het bestuur van de visserijse­ctor in Paramaribo is door de minister voor vrijdag uitgenodig­d om uitgebreid te praten over de andere dringende vraagstukk­en waarmee deze sector kampt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname