Times of Suriname

Kabinet verbiedt zwaarste categorie consumente­nvuurwerk

-

DEN HAAG - Het kabinet wil de huidige zwaarste categorie consumente­nvuurwerk landelijk verbieden. Daartoe zal vrijdag worden besloten tijdens de ministerra­ad, bevestigen Haagse bronnen gisteren aan NU.nl na berichtgev­ing van de NOS.

Dit vuurwerk is in buurlanden België en Duitsland al langer verboden; vanaf de jaarwissel­ing 2020-2021 is dat ook in Nederland het geval.

Het kabinet kiest er daarmee nadrukkeli­jk voor de adviezen en oproepen van de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV), de Nationale Politie en artsen naast zich neer te leggen. Zij pleitten al langer voor een breder verbod voor consumente­nvuurwerk, omdat de het vuurwerkge­bruik tijdens de jaarwissel­ing keer op keer slachtoffe­rs eist.

Een verbod op knalvuurwe­rk en vuurpijlen zou volgens de OVV, de Nationale Politie en medisch specialist­en essentieel zijn om slachtoffe­rs op oudejaarsn­acht terug te dringen. Afgelopen jaarwissel­ing kwamen twee mensen om het leven en raakten ruim vierhonder­d anderen gewond. Het kabinet heeft de oproepen in de afgelopen maanden herhaaldel­ijk genegeerd en tot algeheel knalverbod zal het niet komen. Vicepremie­r Hugo de Jonge (CDA) verdedigde het besluit een jaar geleden met als argument dat het afsteken van vuurwerk “een gewaardeer­de traditie is”, waar “de goeden niet onder de kwaden” moeten lijden.

De Nationale Politie laat weten dat als vrijdag inderdaad tot een deelverbod wordt besloten, dat “zeer teleurstel­lend” zal zijn.

“Het breed gedragen appèl aan het kabinet, om met meer maatregele­n te komen om de jaarwissel­ing veilig en feestelijk te laten verlopen, van burgemeest­ers, politieper­soneel, hulpverlen­ers, artsen wordt door het kabinet niet gehoord”, aldus woordvoerd­er Helma Huizing van de Korpsleidi­ng. “Bovendien is het maar zeer de vraag of deze voorgestel­de maatregele­n daadwerkel­ijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwissel­ing.”

De politie zegt te vrezen voor een “lappendeke­n aan maatregele­n” in de verschille­nde gemeenten, die de handhaving zal bemoeilijk­en.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname