Times of Suriname

Rechter veegt bezwaren Holocaustm­onument van tafel

-

AMSTERDAM-De rechter heeft gisterocht­end beslist dat het nationale Namenmonum­ent op de beoogde locatie aan de Weesperstr­aat in Amsterdam mag komen. Hij noemt bezwaren van buurtbewon­ers “ongegrond”. Het nationaal Namenmonum­ent ter nagedachte­nis aan de slachtoffe­rs van de Holocaust mag er komen op de beoogde plek aan de Weesperstr­aat. Dat is de uitkomst van een bodemproce­dure die omwonenden hadden aangespann­en.

De bestuursre­chter in Amsterdam zei dat de gemeente terecht de belangen voor de komst van het monument zwaarder heeft laten wegen dan de bezwaren van de bewoners. Die meenden dat sprake was van een gebrekkige besluitvor­mingsproce­dure, waarin ze naar eigen zeggen geen inspraak hebben gehad. Ook vinden ze het ontwerp van de Pools-JoodsAmeri­kaanse architect Daniel Libeskind te groot en vrezen ze voor onveilige situaties door het gebrek aan ruimte bij grote aantallen bezoekers. De bestuursre­chter erkende dat het om een bijzonder bouwwerk gaat en dat er voor de omwonenden veel verandert. Desondanks gelden voor de vergunning­saanvraag de normale regels en heeft de gemeente de correcte procedure gevolgd, zei hij. Bovendien zijn volgens de rechter diverse zichtbare en niet-zichtbare maatregele­n getroffen om de veiligheid te bewaken.

De opluchting was groot bij het Nederlands Auschwitz Comité, initiatief­nemer van het monument. Voorzitter Jacques Grishaver zei na afloop dat er een last van zijn schouders is gevallen. “Met zo’n duidelijke uitspraak heb ik er vertrouwen in dat we kunnen beginnen. Ongelofeli­jk.”

Bij de omwonenden daarentege­n was de teleurstel­ling groot. “We gaan nu lezen en nadenken of het zinvol is in beroep te gaan bij de Raad van State.”

Op het Namenmonum­ent komen 102 duizend namen van Holocausts­lachtoffer­s. Het wordt een plek waar nabestaand­en hun omgekomen dierbaren, die nooit een graf kregen, kunnen herdenken. Aanvankeli­jk zou de gedenkplek in het Wertheimpa­rk komen, maar ook hiertegen kwamen omwonenden in opstand. In 2016 stemde de gemeentera­ad in met de groenstroo­k aan de Weesperstr­aat.

(De Telegraaf)

08:00

09:00

13:00

15:00

16:00

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname