Times of Suriname

Mensenrech­tenorganis­aties waarschuwe­n voor nieuwe apartheid in Israël

-

ISRAËL - In Afula, een stad in het noorden van Israël, mogen voortaan enkel de inwoners van de stad het openbaar park bezoeken. In de stadskern wonen voornameli­jk joden, terwijl de niet-welkome gasten van omringende dorpen van Palestijns­e komaf zijn. Lokale mensenrech­tenorganis­aties vergelijke­n de huidige situatie met de apartheid in Zuid-Afrika.

Door de inwoners van omringende dorpen de toegang te ontzeggen tot de publieke ruimte, sluit het stadsbestu­ur van Afula voornameli­jk Palestijne­n uit. Die vestigden zich in gemeenscha­ppen rondom de stad.

Zo werden onlangs een advocate en haar baby weggestuur­d omdat ze van Nazareth, een nabijgeleg­en stad, afkomstig waren. En Palestijns, Nazareth is immers de grootste Arabische stad in het land Israël. Dat was volgens een toezichtho­uder voldoende om de vrouw de toegang tot het park te ontzeggen. “Ik vond het beschamend. Zeker omdat joden zomaar binnen en buiten mochten wandelen, zonder enige vorm van identifica­tie te tonen”, aldus Nareman Shehadeh-Zoabi. “Het is duidelijk dat de regel dient om Arabische burgers te weren.” Het grote stadspark van Afula telt een speeltuin, een kinderboer­derij, enkele basketbalv­elden en een atletiekba­an. Kortom, het vervult een belangrijk­e rol in de vrijetijds­beleving van burgers in én rondom de stad. Al geldt dat vanaf heden niet meer voor de laatste groep. Het verbod werd uitgevaard­igd door de burgemeest­er, Avi Elkabetz. Die streeft naar een volledig joodse stad. “Het joodse karakter moet gewaarborg­d blijven”, zo stelt hij. Volgens hem is er overigens geen sprake van racisme, segregatie en apartheid. Nochtans waarschuwd­e hij de huiseigena­ren in zijn stad ook al om hun eigendom niet te verkopen aan Palestijne­n. Met het de toegangson­tzegging gaat hij weer een stapje verder. Intussen nemen de spanningen toe en keren de joodse inwoners zich meer en meer tegen de Arabisch-Israëlisch­e inwoners. Zo werd het huis van een Palestijns­e inwoner vorig jaar nog belaagd met graffiti. “Dood aan Arabieren”, zo stond er geschreven. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname