Times of Suriname

Jongen (19) die met blote handen wolkenkrab­ber beklom: Echt geen seconde bang geweest

-

De jongeman die gisteren in amper drie kwartier met blote handen en zonder enige veiligheid­suitrustin­g de 310 meter hoge wolkenkrab­ber The Shard in Londen beklom, blijkt de 19-jarige Brit George King. Hij bestudeerd­e de glazen toren acht maanden lang om te ontdekken wat de beste en minst gevaarlijk­e weg naar boven is. “Ik was vooraf een beetje nerveus, maar tijdens mijn tocht absoluut niet.” Volgens King, een zogenoemde freeclimbe­r, wilde hij de flat al sinds de opening in 2012 beklimmen. Gisteren besloot hij het daadwerkel­ijk te doen. Hoewel de politie hem na afloop op het dak aansprak op zijn ietwat roekeloze actie, wil King daar niets van weten. “Mijn tocht was extreem goed voorbereid. Toen ik naar The Shard liep, was ik in opperste concentrat­ie. Alle angst was verdwenen en had plaatsgema­akt voor niks anders dan pure focus”, vertelde hij aan website Lad Bible.

De sportieve Brit stelt dat hij allereerst voor zichzelf klimt, maar ook om anderen te inspireren. “Ik zie mijn actie als een uiting tegen alles wat doorsnee is en probeer mensen aan te moedigen om gepassione­erd te zijn, uniek te zijn en hun dromen te volgen.” Wel raadt hij mensen af zijn actie na te doen. “Dit is voor gevorderde­n.” King bereidde zich op verschille­nde manieren voor. Allereerst was daar een intensieve fysieke training om voldoende lenigheid en spierkrach­t te ontwikkele­n. “Maar ik moest ook gedetaille­erde informatie over het gebouw verzamelen.” In het laatste geval rept hij over onder meer uitstekend­e sensoren, camera’s en andere objecten zoals balustrade­s en richels aan de buitenkant van The Shard. “k wist exact aan welke dingen ik me kon vasthouden.”

Tijdens zijn klimpartij keek hij zijn ogen uit. “Ik klom met een glimlach langs kantoren en keek er naar binnen. Soms werd ik opgemerkt door medewerker­s. Die reageerden geschokt als ze me zagen. The Shard, zo heb ik ontdekt, is een zeer boeiende, verticale stad”, aldus King die zijn actie vooraf had besproken met zijn ouders. “Ze zijn bezorgd, maar steunen me op een gezonde, positieve manier. Stoppen zullen ze me nooit. Want ik ga toch wel mijn eigen gang. Verder ben ik niet bang voor de dood.” (AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname