Times of Suriname

Ook handelsrel­atie moet intensieve­r

-

PARAMARIBO - Het bezoek van Evo Morales in Suriname had met veel meer te maken dan slechts het onderteken­en van enkele samenwerki­ngsovereen­komsten en het visumvrij reizen. De twee staatshoof­den wilden elkaar vooral persoonlij­k spreken over ontwikkeli­ngen op het Zuid-Amerikaans continent waarbij westerse invloeden steeds meer greep proberen te krijgen op de sociaal, maatschapp­elijke en politieke orde. Dit gesprek vond achter gesloten deuren plaats.

President Desi Bouterse laat oppervlakk­ig wel doorscheme­ren dat regionale en mondiale vraagstukk­en punt van bespreking waren tijdens het korte onderhoud met Morales op het presidenti­eel paleis. “De situatie in ZuidAmerik­a, Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Hoe we zaken hebben gezien en waarop we zouden kunnen anticipere­n”, zegt Bouterse.

Samenwerki­ngsverband­en voor wederzijds­e ontwikkeli­ng zijn ook aan de orde geweest. Morales is dringend op zoek naar nieuwe handelspar­tners en markten, en ziet Suriname als een goede connectie naar het Caribisch Gebied. Daaruit kan ook Suriname een graantje meepikken. De technische documenten die er zijn onderteken­d, zouden die brugfuncti­e naar het Caribisch Gebied moeten vergemakke­lijken. “Hij heeft bijzondere prestaties geleverd met betrekking tot de economisch­e ontwikkeli­ng van zijn land in zijn algemeenhe­id, en tot het naar grotere hoogte brengen van het Indiaanse volk in het bijzonder”, zegt Bouterse over de Boliviaans­e leider. Voor zijn inzet werd Morales beloond met de hoogste onderschei­ding van de staat Suriname: Drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster.

Morales ziet in Bouterse een broer met wie hij graag intensieve­r mee wil samenwerke­n. Net als Bouterse draagt ook hij milieubesc­herming een warm hart toe. Tegelijker­tijd wordt gekeken naar de duurzame exploitati­e van drinkwater, landbouwgr­onden en mineralen. Op ministerie­el niveau zullen de aangewezen afgevaardi­gden van beide landen de plannen voor een samenwerki­ng uitzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname