Times of Suriname

Kenniskrin­g neemt Brokopondo Overeenkom­st onder de loep

-

PARAMARIBO - Het ging er soms hard aan toe tijdens de laatste bijeenkoms­t van De Kenniskrin­g dinsdagavo­nd. Op agenda was de Brokopondo-Overeenkom­st (BO) en de conceptove­reenkomste­n die daarvoor in de plaats moeten komen. Vele deskundige­n kwamen opdagen en het algemeen gedeelde standpunt was dat er afspraken met de Alcoa/Suralco moeten volgen om binnen de marge van de BO het Surinaams belang veilig te stellen totdat de overeenkom­st verloopt.

Dit zou betekenen dat de Afobakastu­wdam en bijbehoren­de waterwerke­n pas over dertien jaar in Surinaamse handen zouden komen. Volgens enkele deskundige­n valt dit Suriname voordelige­r uit dan de conceptove­reenkomste­n die door de presidenti­ële commissie Alcoa zijn voorbereid. “We betalen vanaf 1 januari aanstaande niet meer aan Suralco dan de productiek­osten voor energie. Niks meer dan dat. We laten vanaf 1 januari aanstaande Surinamers in de operations van de dam, met Suralco erbij. We vragen een buitenland­se consultant om een volledige due diligence van het hele waterkrach­twerk te doen om ons dan aan te geven wat de staat is waarin het zich bevindt. Wat er gedaan moet worden om het up to standard te brengen tot 2033 en verder”, is het voorstel van ingenieur Lothar Boksteen.

Andere deskundige­n, onder wie inleider Viren Ajodhia, zijn van mening dat de krachtcent­rale en alle bijbehoren­de elementen wel uiterlijk 31 december dit jaar aan Suriname moeten worden overgedrag­en, maar dat er wel opnieuw met Alcoa/Suralco om de tafel gezeten moet worden om nieuwe conceptove­reenkomste­n af te dwingen.

Volgens de presidenti­ële onderhande­lingscommi­ssie is het een kwestie van geven en nemen, waarbij partijen proberen elkaar tegemoet te komen. Suriname zal moeten inleveren op bepaalde fronten, om op andere gebieden een ander voordeel binnen te halen. Dat is volgens Marc Waaldijk één van de spanningsv­elden waarbinnen de commissie steeds heeft moeten laveren. “De Staat moest Suralco USD 50 miljoen betalen aan achterstal­lige rekeningen. Dat hebben we teruggebra­cht naar USD 4.8 miljoen.” President Evo Morales van Bolivia heeft gisteren een bliksembez­oek gebracht aan Suriname. Op het presidenti­eel paleis is hij ontvangen door president Desi Bouterse.

(Foto: Johan de Ramdanie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname