Times of Suriname

Vicepresid­ent noemt Boussaid ‘wanna be politicus’

-

PARAMARIBO - Vicepresid­ent (vp) Ashwin Adhin geeft aan dat het op zijn minst begrijpeli­jk is dat politieke tegenstand­ers zo kort voor de verkiezing­en de zittende regering het vuur na aan de schenen leggen. Dat getracht wordt niets van de regering heel te laten en op alle slakken zout te leggen, is voor de vp geen enkel probleem. Wat hem wel enigszins tegen de borst stuit, is dat kritiek wordt geleverd op basis van emotionele woede zonder steekhoude­nde argumenten en dat die op het volk wordt losgelaten. Hij zegt dit naar aanleiding van de uitspraken die steeds gedaan worden in de media door politieke tegenstand­ers.

Het wordt volgens Adhin pas gevaarlijk wanneer de gemeenscha­p willens en wetens door deze critici wordt gevoed met informatie over de nationale productie die stilligt, corruptie die hoogtij viert en slecht bestuur. “Let wel, kritiek moet er zijn en die helpt het totale regeerteam om zijn beleid beter uit te voeren en daar heb ik geen enkel probleem mee. Echter, deze vorm van kritiek verrijkt de gemeenscha­p niet met kennis en helpt geen enkel politiek en ontwikkeli­ngsdebat vooruit. Het is hetzelfde liedje van misleiding over het slechte leengedrag, schulden, slecht bestuur, enzovoort dat al jaren wordt gezongen, alleen steeds met een nieuwe karaoke-zanger”, aldus de vp. Eén van die nieuwe ‘karaoke-zangers’ is volgens Adhin oud-bankier Jim Bousaid, die hij betitelt als een ‘wanna be’-politicus, die volgens hem kennelijk nu al aan het solliciter­en is naar een politieke top job.

Terwijl de vp tracht het volk te informeren over de inventaris­atie en waardebepa­ling van het nationaal potentieel aan natuurlijk­e hulpbronne­n, maakt Bousaid hem in diverse talkshows voor dom uit. De econoom Bousaid heeft volgens Adhin geen feiten gepresente­erd om een volwassen discussie te voeren over de toekomst.

Dat er voor onontgonne­n goud, olie en andere mijnbouwpr­oducten een minimale waarde-inschattin­g van circa 200 miljard dollar bestaat, is volgens Adhin niet uit de duim gezogen, maar het resultaat van een inventaris­atieonderz­oek dat is gedaan door de Geologisch­e Mijnbouwku­ndige Dienst (GMD).

“Nogmaals, hij moet mijn uitspraken niet voor dom uitmaken. Zolang hij niet met acceptabel­e argumenten kan komen, helpt hij geen enkel politiek en ontwikkeli­ngsdebat vooruit. Integendee­l, hij haalt indirect de gedreven onderzoeke­rs van de GMD neer. Daarmee twijfelt Bousaid aan onafhankel­ijke instituten en wetenschap­pers die de ruimte moeten krijgen om op basis van onderzoek een bijdrage te leveren aan de groei van onze economie. Bousaid heeft tot de dag van vandaag geen rapport geproducee­rd waarin hij de uiteenzett­ing van de vp weerspreek­t. Hij doet er goed aan om zich goed te laten inwijden in de materie door de echte experts op dit gebied te raadplegen. Voor de soevereine planning en kredietwaa­rdigheid, is het van belang de waarde van de bodemschat­ten in te schatten en op basis van meer onderzoek vast te stellen welke economisch­e waarde daaraan kan worden ontleend. Het draagt zorg voor een stevigere onderhande­lingsposit­ie met onder andere potentiële investeerd­ers. Suriname maakt deel uit van de green stone belt vol grote afzettinge­n van goud en andere waardevoll­e mineralen. Tegenwoord­ig is dat allemaal met satellietf­oto’s waar te nemen. Ik heb de indruk dat Bousaid deel van de oude politiek is geworden, en dus staat voor stilstand en achteruitg­ang en denkt in termen van de domme massa”, zegt Adhin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname