Times of Suriname

Suriname en VN organisati­es bespreken samenwerki­ng

-

PARAMARIBO - De Surinaamse overheid en vertegenwo­ordigers van organisati­es van de Verenigde Naties (VN) in Suriname kwamen in de Royal Ballroom van hotel Torarica bij elkaar om overeenste­mming te bereiken over het programma van samenwerki­ng voor 2019 en 2020. Onder de paraplu van de regionale planning van de VN is een duurzaam ontwikkeli­ngsraamwer­k overeengek­omen voor vijf jaar, van 2017 tot 2021, met circa achttien landen van de Caribische regio. Teneinde nationale implementa­tie van dit regionale raamwerk te garanderen, moeten jaarlijks nationale implementa­tieplannen worden overeengek­omen.

Deze consultati­emeeting heeft dan ook tot doel het bewerkstel­ligen dat de planning, implementa­tie en monitoring op een integrale en coherente wijze plaatsvind­t. Voorts zal de consultati­e moeten resulteren in het bereiken van overeenste­mming, ten aanzien van de principes voor samenwerki­ng en projecten die aangedrage­n worden door de diverse ministerie­s. Tijdens de twee dagen durende consultati­e zal eveneens een evaluatie plaatsvind­en van het eerste implementa­tieplan 2018. Verder zullen voorstelle­n worden besproken voor het verhogen van de effectivit­eit van de programma’s en projecten in het nieuwe plan dat voor 2019 en 2020 zal gelden.

Minister Yldiz PollackBei­ghle van Buitenland­se Zaken benadrukte in haar toespraak ondermeer dat Suriname uitkijkt naar een verhoogde politieke agenda van de VN en haar organisati­es in Suriname. In dat kader herinnerde de bewindsvro­uwe aan het voorstel gedaan aan de UNDP-topman voor een UNDP-vertegenwo­ordiger die in Suriname resideert en uitsluiten­d belast is met de programmer­ing voor Suriname. Indachtig het feit dat landbouw als één van de belangrijk­e sectoren wordt genoemd in het ontwikkeli­ngsprogram­ma, is eveneens gememoreer­d door minister Pollack-Beighle het verzoek voor het vestigen van een FAO-kantoor in Suriname, om de samenwerki­ng met de voedsel- en landbouwor­ganisatie van de VN verder te bestendige­n. Tot slot sprak de minister haar dankbaarhe­id uit aan de VN voor de voortduren­de steun aan de regering en hoopt op de voortzetti­ng en verdieping daarvan, ter verwezenli­jking van onze nationale ontwikkeli­ngsdoelen en prioriteit­en. Aan het einde van de sessie wordt het goedgekeur­de nationaal implementa­tieprogram­ma 2019-2020 voorgelegd aan de beleidsmak­ers, ter goedkeurin­g en spoedige onderteken­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname