Times of Suriname

Moordenaar van Duits meisje Susanna .023 (ieuw )rieks kabinet bindt krijgt levenslang­e celstra& strijd aan met bureaucrat­ie en vriendjesp­olitiek

-

DUITSLAND - Een Iraakse man is in Duitsland tot een levenslang­e gevangenis­straf veroordeel­d wegens de moord op een veertienja­rig meisje, Susanna Feldmann uit Mainz. Susanna verdween vorig jaar op 23 mei en werd op 6 juni dood aangetroff­en langs een spoorlijn. De vondst werd gedaan nadat een jongen van dertien jaar in een asielzoeke­rscentrum tips had gegeven over de dader, de afgewezen Iraakse asielzoeke­r Ali Bashar. De rechtbank acht bewezen dat de nu 22-jarige Bashar de tiener ook heeft verkracht. Justitie stelt dat hij haar vervolgens wurgde om het seksueel misbruik te verhullen. Daarna vluchtte de man met zijn familie naar het noorden van Irak, waar hij al snel werd aangehoude­n. De Duitse politie haalde hem vervolgens op in het door Koerden gecontrole­erde gebied. Bashar heeft de moord toegegeven, maar ontkent de verkrachti­ng. Hij komt volgens waarnemers niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating, gezien de ernst van zijn daad en verzwarend­e omstandigh­eden.

(NU) GRIEKENLAN­D - De nieuwe Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft bij de eerste bijeenkoms­t van de ministerra­ad zijn beleidspla­nnen en prioriteit­en bekendgema­akt. In een strak geleide vergaderin­g die 14 minuten duurde en live op televisie werd uitgezonde­n, zei Mitsotakis dat het eerste doel is het dagelijks leven van de burger te verbeteren. “Vanaf vandaag laten we zien dat we klaar zijn. Het werk is al begonnen.”

Hoog op zijn lijstje staan de groei van de Griekse economie door investerin­gen en het creëren van banen, veiligheid op straat, en het omvormen van een inefficiën­te en bureaucrat­ische overheid tot een moderne digitale publieke sector.

“We zullen een moeilijke en asymmetris­che oorlog moeten winnen die geen enkele regering tot nu toe heeft weten te winnen: het veranderen van het bestuursmo­del”, zei Mitsotakis.

Er is een nieuwe ethische code vastgelegd: vanaf nu mogen ministers geen familieled­en aanstellen, noch mogen zij naast hun kabinetsfu­nctie een ander beroep uitoefenen. Mitsotakis heeft beloofd een einde te maken aan de vriendjesp­olitiek en het vergeven van toppositie­s aan loyale aanhangers, een hardnekkig­e ‘traditie’ in de Griekse politiek.

Dinsdag zijn alle nieuwe ministers en staatssecr­etarissen geïnstalle­erd op hun ministerie­s, nadat maandagavo­nd de samenstell­ing van het nieuwe kabinet werd bekendgema­akt. Dat bestaat uit 51 mensen, en is een combinatie van ervaren en jongere leden uit de conservati­eve partij Nieuwe Democratie, technocrat­en en mensen uit de private sector. In het kabinet zitten verder twee ministers van centrum-links (de voormalige socialisti­sche partij Pasok). 21 kabinetsle­den komen niet uit de politiek.

De eerste wetsvoorst­ellen worden ingediend wanneer de regering Mitsotakis officieel het vertrouwen heeft gekregen van het nieuwe parlement, over een dag of tien. Nieuwe Democratie heeft bij de verkiezing­en van zondag de absolute meerderhei­d in het parlement gewonnen, 158 van de 300 zetels.

Eén van de eerste wetsvoorst­ellen die de regering zal indienen houdt een verlaging in van de belastinge­n voor burgers en bedrijven. Die maatregel kondigde de nieuwe minister van Financiën, Christos Staikouras, dinsdag aan.

(NOS)

 ??  ?? Mitsotakis (l) bij de eerste ministerra­ad. (Foto: Cirrus Staffing Services BV)
Mitsotakis (l) bij de eerste ministerra­ad. (Foto: Cirrus Staffing Services BV)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname