Times of Suriname

Van Super Pippo tot Robocop

-

VOETBAL Een half jaar geleden kreeg Krzysztof Piatek ten tijde van zijn komst bij AC Milan nog te horen dat hij het shirtnumme­r 9 moest verdienen, nu heeft de Poolse spits het door hem zo felbegeerd­e shirt te pakken. Daarmee lijkt er eindelijk een waardig opvolger van Filippo Inzaghi klaar te staan.

De legendaris­che goaltjesdi­ef was tussen 2001 en 2012 liefst elf jaar de drager van het shirt met nummer 9 bij Milan en was in die periode goed voor 126 doelpunten in 300 officiële duels. In de zeven jaar die sinds het afscheid van Super Pippo volgden, beet een hele reeks spitsen zich stuk op zijn loodzware erfenis. Niet voor niets zei technisch directeur Leonardo begin dit jaar dat Piatek eerst moest laten zien dat hij het rugnummer verdient. En dus ging de Pool spelen met 19 op zijn rug.

Leonardo ontkende dat het te maken had met bijgeloof, toch zou je bijna denken dat er een vloek rust op het rugnummer dat toebehoort aan de doelpunten­makers pur sang. Alexandro Pato was in 2012 de eerste die mocht proberen om Inzaghi, daarvoor al enkele jaren zijn ploeggenoo­t, te doen vergeten. De Braziliaan leek een waardig opvolger, maar was als nummer 9 vooral geblesseer­d, scoorde slechts twee keer en vertrok in de winter van 2013 naar Corinthian­s.

Na het vertrek van de Braziliaan die in zijn eerdere seizoenen bij Milan toch nog goed was geweest voor 61 goals in 143 wedstrijde­n, verging het de andere nummers 9 van de Rossoneri al even slecht. Alessandro Matri bleef steken op één schamele treffer, Mattia Destro deed het met drie goals niet veel beter en ook een grote naam als Fernando Torres deed het shirt waarin Inzaghi jarenlang zijn doelpunten maakte weinig eer aan. De Spaanse spits scoorde in 2014 slechts één keer.

(VI)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname