Times of Suriname

Bitcoinmar­kt schiet door grens $13.000

-

TOKIO - Cryptomunt bitcoin is gisteren door de grens van $13.000 per stuk gegaan. Andere veel gebruikte munten zoals ethereum, ripple van XRP en litecoin verloren juist terrein.

Afgelopen week bewoog bitcoin, na de vorige doorbraak door $12.000 op de veelgebrui­kte site Coinmarket­cap. com., nog juist zijwaarts. Maandag begon de opwaartse beweging naar net boven $13.000 gistermidd­ag.

Deze winst betekent anderzijds een fiks verlies voor sommige beleggers. Zij gokten er sinds vorige week op dat de munt in waarde zou dalen, en zetten daar geld op in.

Dinsdag moesten ze al $44 miljoen aan zogeheten shortposit­ies moeten afdekken, dat bedrag is alleen maar opgelopen. De marktwaard­e van de bitcoin is $232 miljard geworden.

Eerder zakte de munt vanaf een vijftienma­ands hoogtepunt bij $13.800 per stuk, waarop speculante­n gokten dat de crypto wel verder zou kunnen instorten. Eerder ging de munt immers van bijna $20.000 naar $3500 terug.

Oorzaken

Naar de oorzaak van de herwonnen popularite­it zeggen veel deskundige­n alleen te kunnen gissen.

De Chinese Centrale Bank heeft recent aangekondi­gd een eigen digitale munt op te tuigen. Dat leidde ook afgelopen nachten op Aziatische handelspla­atsen tot extra aankopen.

Cryptoexpe­rts zagen tevens dat enkele grote partijen duizenden bitcoins aanboden. Die werden rap verkocht, wat de prijs stuwde.

Een aantal grooteigen­aren of whales zou met enkele transactie­s de koers in een stille markt al heftig kunnen laten bewegen van de munt uit 2008.

Cryptoexpe­rts noemden eerder als reden voor de opgang van bitcoin de komst van libra, de munt die Facebook als betaalmidd­el tussen gebruikers van zijn netwerk en dat van 28 partners als Visa, Mastercard en betalingsv­erwerker PayPal zou willen inzetten.

Aanval

Afgelopen week meldde Washington dat Facebook die introducti­e moest temperen. De munt zou, vanwege het enorme aantal gebruikers van libra, volgens sommige politici een aanval op de dollar kunnen vormen.

Ook de Britse toezichtho­uder FCA werpt obstakels op. Volgens de Financial Conduct Authority is het niet mogelijk om de waarde van bitcoins en andere cryptomunt­en goed te berekenen, vooral vanwege de extreme beweeglijk­heid in prijs. De Chinese toezichtho­uder waarschuwt eveneens voor de invloed die cryptomunt­en op het traditione­le geldstelse­l kunnen krijgen.

Meer proeven

Vorige week meldde de Bank of Internatio­nal Settlement­s (BIS) dat centrale banken eerder dan men denkt met cryptomunt­en zullen komen. De BIS noemde het goed experiment­en door te zetten en steunt daarmee voor veel cryptoexpe­rts de verdere introducti­e van digitale munten in het oude fiatsystee­m met bijvoorbee­ld dollars en euro’s.

Veel centrale banken, waaronder De Nederlands­che Bank, testen een eigen munt op de blockchain, een onafhankel­ijk gedeeld digitaal kasboek waar alle transactie­s te zien zijn. De public ledger wordt bijgehoude­n door alle deelnemers, zij bevestigen alle transactie­s, en kent geen centrale toezichtho­uder, zoals centrale banken in de oude financiële wereld.

De Europese Centrale Bank (ECB) meldde eerder dat de bitcoin geen invloed heeft op de economie en het monetaire systeem. Het kijkt zelf wel naar een eigen digitale munt gekoppeld aan de euro, een stable coin.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname