Times of Suriname

Groeiprogn­ose eurozone ongewijzig­d in 2019

-

BRUSSEL - De groeiprogn­ose voor de eurozone in 2019 blijft onverander­d terwijl die wel licht neerwaarts is bijgesteld voor 2020. Dit bleek gisteren uit de Europese economisch­e zomerprogn­oses die door de Europese Commissie werden gepublicee­rd.

De voor 2019 verwachte groei van het bruto binnenland­s product in de eurozone blijft ongewijzig­d op 1,2 procent. Voor 2020 verlaagde de Commissie de groei van 1,5 tot 1,4 procent. Voor de hele Europese Unie blijft de Commissie mikken op een groei van 1,4 procent in 2019 en van 1,6 procent in 2020. “Alle economieën van de EU zouden dit jaar en volgend jaar nog groei moeten kennen, ook al staat de robuuste groei in Midden- en Oost-Europa in contrast met de vertraging in Duitsland en Italië”, aldus eurocommis­saris Valdis Dombrovski­s. De Duitse economie zou alleen met 0,5 procent groeien in 2019 en met 1,4 procent in 2020. Een groei van 0,1 procent wordt verwacht in 2019 voor Italië en van 0,7 procent in 2020.

Voor België wordt een verlaagde groei van 1,2 procent verwacht in 2019 en 2020. In Nederland wordt ook een vertraging verwacht. De economie zou met 1,6 procent in 2019 groeien en met 1,5 procent in 2020.

Verder bleef de verwachte groei voor het Verenigd Koninkrijk voor dit en volgend jaar stabiel op 1,3 procent. De Commissie wees erop dat de projecties gebaseerd zijn “op een louter technische aanname van een status quo in de handelspat­ronen tussen de EU27 en het Verenigd Koninkrijk”, vanwege het aanstaande vertrek van het VK uit de EU.

In het eerste kwartaal van het jaar viel de groei in de eurozone sterker uit dan verwacht als gevolg van een aantal tijdelijke factoren zoals zachte winterse omstandigh­eden en een opleving van de autoverkoo­p. De groei werd ook bevorderd door begrotings­maatregele­n, waardoor het beschikbar­e inkomen van huishouden­s in verschille­nde lidstaten toenam, aldus de Commissie.

Verder meent de Commissie dat de vooruitzic­hten op korte termijn worden overschadu­wd door externe factoren zoals mondiale handelsspa­nningen en grote onzekerhei­d over het beleid. (Beursduive­l/Foto: POLITICO Europe)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname