Times of Suriname

Hoe wetenschap­pers kunnen bijdragen aan oplossing kwestie-Palestina

-

Terreuraan­slagen en de kwestie-Palestina hangen met elkaar samen. Het planKushne­r is de laatste nagel in de doodskist van een tweestaten­oplossing. De alternatie­ven zijn apartheid of etnische zuivering. Annexatie van de Westelijke Jordaanoev­er overschrij­dt een Europese rode lijn. Media, politieke wetenschap­pers en intellectu­elen kunnen het verschil maken. “De afschuweli­jke terreuraan­slagen in Parijs, Beiroet en de Sinaï bevestigen nog eens dat het Israël-Palestina conflict niet los staat de mondiale terreurdre­iging. De stichting van een Palestijns­e staat, met respect voor Israëlisch­e veiligheid­sbekommern­issen, is van groot belang, niet enkel voor Israëliërs en Palestijne­n, maar voor de hele regio”. Dat zei Nickolay Mladenov, speciaal coördinato­r van de secretaris-generaal voor het Midden-Oosten vredesproc­es, tijdens een briefing van de leden van de VN Veiligheid­sraad op 19 november 2015.

Intussen piekt het geweld tegen de Palestijns­e bevolking, zorgen nieuwe nederzetti­ngen in Palestijns gebied voor nieuwe feiten op de grond en lijkthet vredesproc­es dood en begraven. Tegelijk loopt het aantal terreuraan­slagen en de dodentol op. Om er maar enkele te noemen: Brussel, Nice en Berlijn in 2016, Londen, Manchester en Barcelona in 2017, Straatsbur­g in 2018 en Nairobi en Christchur­ch in 2019. Op een lijst gevaarlijk­ste brandhaard­en in de wereld zette de VRTin samenspraa­k met de Nederlands­e professor Ko Colijn “Israël en Palestina” op een prominente plaats.

De situatie bestempele­n als ‘vrij uitzichtlo­os’ volstaat niet Tegen die achtergron­d valt het op dat UAntwerpen­professor David Criekemans in zijn recente boek wél uitvoerig aandacht besteedt aan het Midden-Oosten en terrorisme, maar de kwestiePal­estina onbesproke­n laat. Dat kwam ook aan de orde in onze recensie. Bij navraag wijst Criekemans erop dat hij het issue niet mijdt, waarbij hij verweesnaa­r zijn optreden in Terzake rond het Israëlisch scherpschi­eten op burgers in Gaza. Maar de kwestie-Palestinab­estempelen als ‘vrij uitzichtlo­os’ is nog geen analyse, nog afgezien van de vraag of massale Europese investerin­gen in Oost-Jeruzalemz­invol zijn. Israël maakt consequent elke Europese investerin­g ten bate van de Palestijne­n met de grond gelijk.

Recent publiceerd­e Bert De Vroey een pakkende historiek van wat we best aanduiden als de kwestie-Palestina (de term ‘Israël-Palestina conflict’ duidt op gelijkwaar­dige partijen, quod non). Volgens Egbert Talens kent De Vroey de kwestie-Palestina prima, maar haakt hij te weinig in op de politiek-zionistisc­he trucs rond het ontstaan van Israël in 1948. Zo laat hij de listig bekokstoof­de twee derde meerderhei­d voor VN-AVresoluti­e 181-II (1947) onvermeld, evenals het feit dat Ben-Gurion al in 1928 een great disaster nodig achtte om in Amerika een beweging op te starten gericht op de verwezenli­jking van het politiek-zionistisc­h project Joodse Staat. En de Oslo-akkoorden leverden geen Palestijns­e staat op, maar een Palestijns­e ‘entiteit’, en zelfs daarvan mocht Arafat zich geen president noemen. Alternatie­ven zijn apartheid of etnische zuivering

Voor Harvard-professor Stephen Walt komt de kwestie-Palestina op de tweede plaats van vijfwereld­problemen, direct na (1) klimaatver­andering, en voor (3) “Het einde van de Europese Unie”, (4) “Een nucleaire crisis met Iran, en (5) “Het sluipend verval van Amerika’s Aziatische allianties”. Walt ziet het planKushne­r als laatste nagel in de doodskist van een tweestaten­oplossing, met enkel slechtere alternatie­ven: (1) apartheid, waarbij Israël de Palestijne­n elk politiek recht ontzegt, (2) gedwongen verdrijvin­g, etnische zuivering dus, een misdaad tegen de menselijkh­eid en (3) “vrijwillig” vertrek van de Palestijne­n door hen het leven steeds zuurder te maken, sluipende etnische zuivering dus.

Media, politieke wetenschap­pers en intellectu­elen maken het verschil

Een groep Europese toppolitic­i hebben er bij de EU al op aangedrong­en om elk plan dat afbreuk doet aan de rechten van de Palestijne­n te verwerpen. De media zouden vaker en indringend­er aandacht kunnen besteden aande kwestie-Palestina. Politieke wetenschap­pers die regelmatig in de media verschijne­n moeten net als hun Amerikaans­e collega’s John Mearsheime­r en Stephen Walt, auteurs van het boek ‘The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy’ (2007),de moed hebben om de Israëllobb­y te weerstaan. Kritiek op het doen en laten van de staat Israël is geenantise­mitisme. En menmoet nog geen ‘activist’ zijn om als academicus duidelijke taal te spreken.

In 2015 sloot een aantal Belgische academici zich aan bij de Palestinia­n Academic and Cultural Boycott of Israel, onderdeel van de Boycott, Divestment, Sanctions (BDS) campagne tegen de manier waarop Israël met de Palestijne­n omgaat. Zo ontstond de Belgian Academic and Cultural Boycott of Israel(BACBI).

Intussen hebben 489 Belgische intellectu­elen en academici de Beginselve­rklaring van de Belgian Academic and Cultural Boycott of Israel (BACBI) onderschre­ven. Voor zover valt na te gaan heeft slechts één Belgische politieke wetenschap­per, de Gentse hoogleraar­Hendrik Vos, de verklaring onderteken­d. Er zouden er honderden moeten volgen.

(DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname