Times of Suriname

Prachtig blauw meer geliefd bij Instagramm­ers is levensgeva­arlijk, waarschuwt energiecen­trale

-

Azuurblauw water dat tropisch schittert in het zonlicht; de ‘Malediven in Siberië’ wordt dit meer bij Novosibirs­k genoemd. En dus trekt het véél Instagramm­ers aan die selfies maken met een perfecte paradijsel­ijke achtergron­d. Geen goed idee. Het turquoise meer is namelijk de stortplaat­s van een energiecen­trale, vol schadelijk­e metaaloxid­en.

De prachtige blauwe kleur van het artificiee­l meer bij Novosibirs­k wordt veroorzaak­t door gevaarlijk­e calciumzou­ten en andere metaaloxid­en, afkomstig van de nabij gelegen warmtekrac­htcentrale die de stad van energie voorziet.

In reactie op de vele selfies rond en zelfs in het water, deed het Russische bedrijf dat de centrale uitbaat vorige maand een oproep: “Blijf weg van het water”. “Onze stortplaat­s is een bekendheid geworden op sociale netwerken”, klonk het. “Maar het water is sterk alkalisch. Zwem NIET in het meer en drink NIET van het water. Zelfs kort huidcontac­t kan leiden tot een allergisch­e reactie.” Bovendien blijven domme waaghalzen mogelijk vastzitten in het meer, aangezien de bodem erg modderig is. “Uit het reservoir geraken zonder hulp is praktisch onmogelijk.”

Vreemd genoeg heeft de waarschuwi­ng zijn effect gemist. Nog meer mensen komen kijken en nemen lustig kiekjes aan het meer. “Het is niet Tsjernobyl, maar het is nog steeds gevaarlijk”, schreef één Instagramg­ebruiker grappend bij een foto van zichzelf, leunend op de oever. Er is nu zelfs een Instagramp­agina die de vele foto’s van mensen bij de plaats verzamelt. Iemand anders postte een foto op een opblaasbar­e eenhoorn, met als spottend bijschrift: “Het is niet gevaarlijk om hier te zwemmen. De volgende ochtend waren mijn benen een beetje rood en ze jeukten twee dagen lang. Maar daarna was alles in orde. Wat doe je niet allemaal voor dit soort foto’s?” Hij voegde eraan toe dat het water “een beetje zuur” smaakt. Een grapje, hopelijk.

Het bedrijf waarschuwd­e onlangs opnieuw. “Zelfs wandelen langs het water is zoals wandelen bij een militaire schietbaan: gevaarlijk en onwenselij­k. We vragen al diegenen die selfies najagen om zeker NIET in het water te gaan. Dat is LEVENSGEVA­ARLIJK.”

(HLN)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname