Times of Suriname

“Tekort eieren door smokkelpra­ktijken”

Pluimveese­ctor:

-

PARAMARIBO - Het tekort aan eieren op de lokale markt wordt gecreëerd door smokkelpra­ktijken naar Frans-Guyana. Daarnaast heeft de handel misbruik van deze situatie gemaakt door de prijs van eieren op te schroeven. De prijs in de winkel is van SRD 1,25 naar bijna SRD 2 per ei gestegen.

Dit kwam afgelopen week naar voren tijdens een vervolgges­prek dat minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had met het bestuur van de Pluimveese­ctor in Suriname. Tijdens het vervolgges­prek zijn de cijfers zoals gevraagd door het ministerie door de sector gepresente­erd aan Parmessar. Uit voorlopig onderzoek vanuit de sector en het directoraa­t Veeteelt blijkt dat er geen schaarste is aan eieren. De sector verwacht over vier maanden een overschot aan eieren, als gekeken wordt naar de voorlopige cijfers meldt LVV in een persberich­t. Voor de eerste helft van 2019 zit de sector reeds met 263.000 legkuikens/kippen. Op dit moment is er naar zeggen van de producente­n een grote mate van smokkelpra­ktijken waar te nemen van eieren richting Frans-Guyana. Het gevolg hiervan is een tekort aan eieren op de lokale markt, waarvan de handel misbruik maakt door de prijs op te schroeven. Minister Parmessar vraagt wederom aan de sector om openhartig te zoeken naar een directe oplossing en benadrukt dat de samenlevin­g niet de dupe moet worden van dit probleem.

De sector geeft aan dat indien de overheid zou besluiten om het tekort op te vangen door te importen, zij hem hierin wel betrekt. Echter, de sector benadrukt nogmaals dat hij vooralsnog geen behoefte heeft om over te gaan tot importeren van eieren. Dat de prijzen in de winkels zijn gestegen naar bijna SRD 2 per ei baart de overheid zorgen.

LVV wil er alles aan doen om de prijs terug te dringen. Er zal daarom met het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme in overleg met de sector gewerkt moeten worden aan een adviesprij­s. De sector heeft twee weken de tijd gevraagd om samen met zijn producente­n te werken aan het stabiliser­en van de prijs van eieren. Indien er geen oplossing gevonden wordt voor dit vraagstuk zal de overheid moeten inspringen. De ondernemer Chotelal geeft aan dat hij voor SRD 54 een rek eieren geleverd krijgt en hij adviseert de overheid, indien zij de prijs onder controle wil, dat zij direct overgaat tot het importeren van eieren en zelf haar prijs vaststelt. Hilversum bood tijdens het overleg de ondernemer een betere prijs aan, namelijk: SRD 25 of SRD 30 voor een rek eieren. Verder stelt hij als oplossing voor de levering op te voeren met als voorwaarde dat het ministerie van HIT wel de prijzen controleer­t in de winkels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname