Times of Suriname

PL blunderde met positie Waidoe in DNA

NDP’er was tot en met 2 juli nog lid fractie PL

-

PARAMARIBO - Het blijkt dat niet parlements­voorzitter Jennifer Geerlings op 2 juli blunderde door William Waidoe, die vorige maand overstapte naar de NDP, het woord te geven om namens de PL te praten. Uit de brief die de PL aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) schreef, kan nergens uit gehaald worden dat Waidoe geen lid meer is van de PL-fractie.

In de brief wordt alleen meegedeeld dat Waidoe geen waarnemend fractielei­der meer is en dat alle parlementa­ire commissies waarin de PL participee­rt voortaan door fractielei­der Paul Somohardjo en de nieuwe fractielei­der Ingrid KartaBink zullen worden vertegenwo­ordigd.

De blunder kwam van de PL zelf door niet expliciet aan te geven dat Waidoe niet langer deel uitmaakt van de PL-fractie. Waidoe maakte gebruik van deze misser door namens de PL de condoleanc­es over te brengen aan de gezinnen van de kinderen die op 2 juli om het leven kwamen tijdens twee afzonderli­jke woningbran­den. Hij maakte van die gelegenhei­d ook gebruik om oppositiep­artij VHP een sneer te geven.

Tussen Karta-Bink en Geerlings-Simons zorgde dit vraagstuk de afgelopen week wederom voor een gekibbel. Karta-Bink ging ervan uit dat, indien er in de brief alleen wordt verwezen naar de fractielei­der en de waarnemend fractielei­der gevoeglijk aangenomen kan worden dat de PL-fractie verder geen leden meer heeft. Echter, dit argument gaat volgens GeerlingsS­imons niet op, omdat zij geen nadrukkeli­jke mededeling­en omtrent de positie van Waidoe kan halen uit de brief. “Dan moeten we wel zo eerlijk zijn dat we de brieven lezen. Lezen wat erin staat en toegeven dat de voorzitter niet kan overgaan tot interpreta­ties van brieven, maar dat de voorzitter zich aan de letter van die brief dient te houden en niet een interpreta­tie van een brief kan geven”, stelt GeerlingsS­imons. Na het gekibbel van de afgelopen week is voor haar in ieder geval duidelijk de mondelinge mededeling door Karta-Bink gedaan dat Waidoe niet meer bij de oppositief­ractie PL hoort. De PL-fractie heeft nu gezegd, dat alleen de twee leden die zijn genoemd in de brief van 17 mei, nu leden van de PL-fractie zijn en dat betekent dat de PLfractie, dat zegt lid Bink, uit twee leden bestaat. Die twee leden zijn het bestuur. Duidelijk! Dan weet de voorzitter wat de voorzitter verder moet doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname