Times of Suriname

Seminar padiekafpr­oblematiek brengt weer geen oplossing

-

NICKERIE - Het seminar ‘padiekafpr­oblematiek en milieuvrie­ndelijke oplossinge­n’ georganise­erd zaterdag in het Burger Informatie Centrum Nickerie, heeft voor vele gedupeerde­n niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hetgeen men wilde horen, dat de padiekafve­rbranding abrupt zal worden stopgezet, bleef uit.

Het eendaagse seminar is georganise­erd door de dependance van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HIT) in Nickerie.

Vinod Nandoe, coördinato­r van HIT Nickerie, zegt dat het congres georganise­erd is met als doel oplossings­modellen aan te dragen. Hij vertelt dat de bedoeling van het seminar was te komen tot oplossings­modellen voor rijstpelmo­lenaars hoe af te komen van hun padiekaf. Nandoe geeft aan dat de mensen die last hebben van de deeltjes die vrijkomen van de brandende kaf centraal staan. In dat kader heeft ingenieur Conrad Djojo een model gepresente­erd, dat hij heeft ontworpen om het padiekafpr­obleem op te lossen.

Trustbank Amanah heeft een presentati­e gehouden over financiële mogelijkhe­den die de verwerkers geboden wordt indien zij het model van Djojo willen overnemen, namelijk het vervaardig­en van de installati­e om de padiekaf te vergassen teneinde energie op te wekken.

Daarnaast hebben de ervaringsd­eskundigen Guillame Leysner en Kamla Gokoel hun ervaringen gedeeld met de aanwezigen en aangegeven hoeveel overlast zij allemaal ondervinde­n van de rijstpelmo­lens in hun buurt. De mensen hebben ook aangegeven de seminars en lezingen over dit onderwerp beu te zijn geworden en nu een oplossing willen. Zij zien liever gisteren dan vandaag een oplossing. Districtsc­ommissaris (dc) Nisa Kurban-Baboe, die ook aanwezig was, zegt dat niet verwacht moet worden dat zij het probleem dat er sinds de rijstindus­trie bestaat in Nickerie, meteen kan oplossen. “Ik ga niets beloven, maar ik ga wel mijn uiterste best doen dat het probleem nu structuree­l wordt aangepakt”, zegt de dc. Volgens de dc zijn de rijstpelmo­lenaars zich er nu van bewust dat het padiekaf niet meer verbrand moet worden, maar op een milieuvrie­ndelijke manier moet worden verwerkt. Dit moet gezien worden in het kader van de ontwikkeli­ngen in de wereld waarbij Suriname gedwongen zal worden zich ook aan milieuwett­en te houden en er wetgeving zal moeten komen. De dc zegt vernomen te hebben dat de conceptwet­ten nu bij De Nationale Assemblee liggen. Vanwege het ontbreken van milieuwett­en kan er volgens Kurban-Baboe niet opgetreden worden tegen de pelmolenaa­rs. Na de presentati­es waren de aanwezigen in de gelegenhei­d vragen te stellen.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname