Times of Suriname

Blootstell­ing pesticide vrouwen Nickerie en Paramaribo groot

-

NICKERIE - Het onderzoek ‘Caribbean Consortium for Research in Environmen­t Health’ en Nickerie Cohort, in Suriname bekend als het ‘Meki Tamara project’, heeft uitgewezen dat de hoeveelhei­d kwik in het haar en het bloed van zwangere vrouwen het hoogst is in het binnenland. Bij vrouwen in Nickerie en Paramaribo is die lager. Het onderzoek wordt verricht onder zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. De kinderen worden tot hun vierde jaar gevolgd.

De hoeveelhei­d kwik in het haar en bloed van zwangere vrouwen in het binnenland heeft volgens Maureen Lichtveld van de Tulane University te New Orleans in de Verenigde Staten van Amerika, die het onderzoek leidt, de action level bereikt, wat zorgwekken­d is. “Maar we kunnen nog niet veel zeggen zonder dat we naar de hersenontw­ikkeling van het kind hebben gekeken”, voegt zij eraan toe. Verder heeft het onderzoek uitgewezen dat de blootstell­ing aan pesticide bij vrouwen van Nickerie erg hoog is. Dit is ook het geval in Paramaribo. Het effect op het kind heeft het onderzoek nog niet kunnen bepalen, omdat er elk jaar testen gedaan moeten worden. “We zijn net begonnen met de eerste testen en daarvan hebben wij de resultaten nog niet. In het hele land worden 1100 moeders onderzocht en Lichtveld hoopt dat er evenveel baby’s onderzocht kunnen worden, omdat een aantal moeders geen levende baby baren. Deze vrouwen vallen uit het onderzoek. In Nickerie zijn tweehonder­d zwangere vrouwen onderzocht, van wie 153 al een kind hebben gebaard. De andere vrouwen zijn nog zwanger.

Lichtveld is het onderzoek vijf jaar geleden gestart samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het Scientific Research Centre Suriname (SRCS) en de Anton de Kom Universite­it van Suriname, naar wat de consequent­ies van blootstell­ing aan pesticiden, kwik, lood en een aantal andere metalen op zwangere vrouwen in Suriname zijn. “Dit onderzoek wordt verricht omdat wij ons zorgen maken over de hersenontw­ikkeling van het pasgeboren kind. Vandaar dat heel vroeg begonnen wordt met het onderzoek op vrouwen die reeds in het eerste trimester van hun zwangersch­ap worden gerekrutee­rd. Het onderzoek is nu in het vijfde en laatste jaar en besloten is de gegevens die er al zijn te delen met de gemeenscha­p. Lichtveld heeft zondag de informatie die er al is gedeeld met medici, gezondheid­swerkers en de pers in het Burger Informatie Centrum Nickerie. Zij geeft aan dat de baby’s nu heel intensief worden gevolgd. De baby’s worden nog drie jaar gevolgd totdat ze vier jaar zijn. Het onderzoek begon reeds in het prille begin van de zwangersch­ap, het eerste trimester en dat is doorgegaan tot het derde trimester van de zwangersch­ap, tot aan de bevalling.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname