Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Jongerenva­ardigheden

-

Met een goede opleiding kun je ver komen in het leven. Toch is dat voor lang niet iedereen een gegeven. In het Westen is er een leenstelse­l, maar zelfs dat onzalige plan is nog erg effectief, vergeleken met wat er voor mensen uit derdewerel­dlanden vaak mogelijk is. Op 15 juli vieren we de Internatio­nale Dag voor de Jongerenva­ardigheden, waarbij we stilstaan bij hoe belangrijk een praktische opleiding is voor jongeren om het in de grote wereld te redden.

De Dag van de Jongerenva­ardigheden (World Youth Skills Day) is ingesteld door de Verenigde Naties. Op deze dag wordt er gekeken naar de mogelijkhe­den om jongeren goede praktische vaardighed­en aan te leren en wat er moet veranderen aan het huidige leerstelse­l om dat te bereiken.

Op deze dag worden evenemente­n georganise­erd om het bewustzijn van het belang om talenten te ontwikkele­n te verhogen.

Talent is er in allerlei soorten zoals: zang, dans, tekenen enzovoorts. Zo wordt gesproken over een voetbaltal­ent of over een muzikaalta­lent. Ook met andere woorden wordt talent soms uitgedrukt zoals ‘hij heeft een wiskundekn­obbel’ of ‘zij heeft een talenknobb­el’.

Toch wordt bij talent nog vaak gedacht aan opleiding, opleidings­niveau, diploma’s of aan IQ. Weliswaar kan dat iets zeggen over uw talent maar dat hoeft niet. Talent gaat niet alleen over wat je kunt maar ook over wie je bent.

Talent verenigt en combineert willen en kunnen. In onze maatschapp­ij gaat het vaak over kunnen, de opleiding die u hebt genoten en de diploma’s die u hebt behaald. Willen handelt over uw dromen, uw bezieling en motivatie.

Werken vanuit uw talent combineert willen en kunnen. Uw talent doorontwik­kelen is het aanleren van vaardighed­en, ervaring en inzichten opdoen maar ook het creëren van bewustword­ing en inzicht (waar zet u uw talent in en wanneer zet u uw talent niet in). Maar talent is ook een persoonlij­ke drijfveer. Het gaat namelijk vanzelf. U hoeft er geen moeite voor te doen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname