Times of Suriname

Hooglerare­n: ‘Haga Lyceum wordt te hard aangepakt’

-

UTRECHT - Hooglerare­n geven in gesprek met Trouw aan dat het Cornelius Haga Lyceum “te hard” wordt aangepakt door minister Arie Slob (Onderwijs). Volgens hen geeft het donderdag verschenen rapport van de Inspectie van het Onderwijs onvoldoend­e aanleiding om de subsidie richting de islamitisc­he school stop te zetten als het bestuur aanblijft.

Slob heeft geëist dat het bestuur opstapt, anders wordt de geldkraan dichtgedra­aid. De onderwijsi­nstelling heeft al geweigerd om daaraan mee te werken. Hoogleraar onderwijsr­echt Pieter Huisman van de Erasmus Universite­it zegt dat het niet zeker is of de actie standhoudt, wanneer deze wordt aangevocht­en bij de rechter. Volgens hem is het niet duidelijk of de sanctie in lijn is met de overtredin­g die is begaan.

Zijn vakgenoot Tom Zwart van de Universite­it Utrecht zegt dat Slob beter naar het acht maanden geleden gepublicee­rde eerste rapport had moeten kijken. Daarin oordeelde de inspectie nog positief over het Haga Lyceum. Pas nadat de AIVD aan de bel trok vanwege “ernstige signalen”, werd opnieuw onderzoek ingesteld, met alle gevolgen van dien.

Volgens Zwart moet Slob de verschille­n tussen beide rapporten uitleggen en eerst in gesprek gaan met het bestuur, waarna de school een kans krijgt om de situatie te verbeteren. Mocht dat niet gebeuren, dan zou hij volgens Zwart de “zwaarste maatregel” mogen inzetten. Er klinkt ook kritiek op het rapport van de onderwijsi­nspectie. Hoogleraar onderwijsr­echt Paul Zoontjens vindt dat de inspectie regelgevin­g van de wet en eigen opvattinge­n niet helder heeft geformulee­rd. “In de wet is geen bepaling die het gedrag van bestuurder Atasoy veroordeel­t”, aldus Zoontjens.

Slob zegt in reactie tegen Trouw dat er “veel meer speelde bij de school” dan alleen het “gebrekkig burgerscha­psonderwij­s en de opstelling van het bestuur”. Volgens hem spelen belangenve­rstrengeli­ng, zelfverrij­king en een aantal andere zaken ook een rol en waren die factoren al voldoende om tegen de school op te treden.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname