Times of Suriname

Gezwollen onderlip: symptomen en oorzaken onderlipzw­elling

-

Een gezwollen onderlip is een symptoom dat aanvankeli­jk merkbaar is door een abnormaal uiterlijk van de onderlip, deze is dik en gezwollen. Daarnaast gaan gezwollen lippen in de meerderhei­d van de gevallen gepaard met andere, soms onplezieri­ge, symptomen, zoals pijn, jeuk, blaasjes, korstjes, enzovoorts. Je kunt ook last krijgen van verstoring­en in de waarneming van stimuli zoals temperatuu­r of druk. Raadpleeg bij aanhoudend­e of verergeren­de klachten je huisarts. Deze kan de klachten beoordelen, een diagnose stellen en zo nodig een behandelin­g in gang zetten.

Wat is een gezwollen onderlip?

Een gezwollen onderlip is een zwelling van de onderlip. De mate van de zwelling van de lippen varieert, afhankelij­k van de oorzaak en de ernst. Gezwollen lippen worden veroorzaak­t door verschille­nde factoren. De behandelin­g is daarop afgestemd. De lippen hebben een bijzonder fijne en gevoelige huid, die dienoveree­nkomstig gevoelig reageert op tal van externe invloeden en zelfs al met de kleinste verwonding gezwollen kan raken. Een gezwollen onderlip wordt gekenmerkt door een aanzienlij­k grotere lip dan normaal. Om deze reden kun je een sterk gevoel van beklemming in het getroffen gebied ervaren. Dit gevoel van spanning is in sommige gevallen zo intens dat het zelfs pijn veroorzaak­t. Afhankelij­k van de oorzaak kan zwelling gepaard gaan met klachten als roodheid, ontsteking, branderigh­eid en jeuk. Wanneer de onderlip gezwollen is door een uitwendig letsel, verschijne­n in sommige gevallen open wondjes. Deze wonden kunnen bloeden of zelfs nattend worden. Een zwelling van de onderlip als gevolg van een infectie kan gepaard gaan met puistjes of kleine blaren. Dergelijke veranderin­gen aan de onderlip veroorzake­n vaak aanzienlij­ke pijn.

Verwonding en trauma

Een mogelijke oorzaak is bijvoorbee­ld verwonding­en, waardoor het weefsel op de onderlip zo ernstig wordt beschadigd dat zwelling ontstaat. Een tand door de lip is een andere mogelijke oorzaak van een onderlipzw­elling. De zwelling kan ook wijzen op een bijttrauma, bijvoorbee­ld als je na een verdoving bij de tandarts gaat eten terwijl de verdoving nog niet is uitgewerkt. Wanneer dergelijke verwonde gebieden ontstoken raken, wordt de zwelling meestal erger.

Insectenbe­ten

Naast trauma’s zijn insectenbe­ten een andere mogelijke oorzaak van een gezwollen onderlip. Zwelling treedt vooral op wanneer de beet direct in de onderlip of direct ernaast wordt gemaakt. Dergelijke steken kunnen gepaard gaan met pijn en leiden doorgaans tot aanzienlij­ke zwellingen in de onderlip en de omliggende gebieden. Complicati­es zwelling van de onderlip Een gezwollen onderlip kan een enkele keer leiden tot complicati­es, afhankelij­k van de oorzaak. Zwelling van de onderlip treedt meestal op als gevolg van door virussen geïnduceer­de herpes labialis (koortslip). Dit kan zich verspreide­n in en rondom het oog en de hersenen en de twee organen infecteren. Herpes in het oog kan zelfs leiden tot blindheid en in de hersenen kan het leiden tot hersenonts­teking (encephalit­is) en kunnen verschille­nde symptomen van verlamming, gevoelssto­ornissen of convulsies veroorzake­n, afhankelij­k van de locatie. In zeldzame gevallen kan het herpesviru­s ook leiden tot bloedvergi­ftiging, die eindigt in een systemisch­e infectie (sepsis), een levensbedr­eigende toestand.

Behandelin­g van een gezwollen onderlip

De behandelin­g van een gezwollen onderlip is afhankelij­k van de specifieke oorzaak. Als de zwelling optreedt als gevolg van een insectenbe­et of een verwonding, zorgt het afkoelen van de getroffen gebieden meestal voor verlichtin­g. Open letsel op de lip moet zorgvuldig schoongema­akt en gedesinfec­teerd worden. Ook moet de wond schoon blijven. Hier zijn antiseptis­che crèmes voor om ontsteking­en door ziektekiem­en te voorkomen. Als een insectenst­eek een allergisch­e reactie veroorzaak­t, kan de arts geschikte medicijnen voorschrij­ven die vaak oraal worden ingenomen. Een gezwollen onderlip door infectie met herpesviru­ssen worden ook met medicijnen behandeld. Hierbij worden voornameli­jk speciale zalfjes gebruikt om het virus te bestrijden en ter ondersteun­ing van de genezing van een koortslip. Maar op zich gaat een koortslip gaat vanzelf over. Als een allergisch­e reactie de oorzaak is van de zwelling van de onderlip, is het dringend nodig om de oorzaak (bijvoorbee­ld voedsel of cosmetica) te identifice­ren. Opgemerkt moet worden dat het ook een product kan zijn dat in het verleden zonder problemen werd gebruikt en getolereer­d. Omdat allergisch­e reacties of intolerant­ies zich op elk moment kunnen ontwikkele­n.

(mens en gezondheid/

Foto: Huidarts)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname