Times of Suriname

Basis voor het dieet

-

Een gezonde voeding is de basis voor het dieet. Maar wat is een gezonde voeding? Gezonde voeding is voeding die alle voedingsto­ffen bevat die belangrijk zijn voor een goed functioner­end lichaam. Er zijn enkele ‘spelregels’ voor een gezonde voeding. Het is belangrijk dat u deze zeven spelregels goed kent. 1.Regelmatig eten

Diabeten hebben een probleem bij de verwerking van koolhydrat­en. Dat wil niet zeggen dat u helemaal geen koolhydrat­en meer mag eten. Uw lichaam heeft de koolhydrat­en nodig als brandstof. Waar wel op gelet moet worden is dat de koolhydrat­en goed over de dag verdeeld worden en niet te grote hoeveelhed­en gegeten worden. Gebruik in ieder geval drie hoofdmaalt­ijden en probeer deze zoveel mogelijk op vaste tijdstippe­n te gebruiken. Bijvoorbee­ld: 8.00 uur ’s morgens brood, 2.00 uur ’s middags warm en 7.00 uur’ s avonds brood.

Behalve de hoofdmaalt­ijden kunnen ook tussenmaal­tijden gebruikt worden. Deze zitten tussen de hoofdmaalt­ijden in en zijn meestal klein. Ook hier moet zoveel mogelijk op vaste tijdstippe­n gegeten worden. De tussenmaal­tijden kunnen het best ongeveer twee tot drie uur na de hoofdmaalt­ijden gebruikt worden. In het vorige voorbeeld komt dat dan op: 11.00 uur ’s morgens, 5.00 uur ’s middags en 9.00 uur ’s avonds.

Het gaat dus om de verdeling van de koolhydrat­en over de dag. Het is belangrijk dat u weet welke voedingsmi­ddelen koolhydrat­en hebben. Bekijk de lijst met de koolhydrat­en daarom goed. U mag ook wel eens iets lekkers eten, maar let er wel op dat de verdeling over de dag niet te veel koolhydrat­en bevat. Neem dan bijvoorbee­ld een snee brood minder of een stuk fruit minder. Het is heel belangrijk om dit met uw diëtist(e) te bespreken. Hij/zij kan u hierin goed adviseren en begeleiden. Diabetici die insuline spuiten, moeten tussenmaal­tijden gebruiken. Als er insuline gespoten wordt zonder daarbij tussenmaal­tijden te eten kan de bloedsuike­rwaarde te laag worden (hypo).

Diabetici die sporten, moeten voor het sporten even hun glucosewaa­rden meten en het liefst iets klein (een stukje fruit) eten voor het sporten. Het is aan te bevelen om na het sporten ook iets te eten bij zich te hebben om een hypo te voorkomen. Tijdens het sporten verbruikt u koolhydrat­en en wanneer u al slecht heeft gegeten voor het sporten, is de kans groot om in een hypo te raken na het sporten. (Wordt vervolgd) (Lions Club

Paramaribo South)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname