Times of Suriname

Huidvlekke­n herkennen: verdachte vlekken herkennen

-

Er zijn verschille­nde vormen van huidkanker. Waaraan kun je verdachte huidvlekje­s herkennen? De meest voorkomend­e vormen zijn basaalcelc­arcinoom (70 procent van alle huidtumore­n) en plaveiselc­elcarcinoo­m (20 procent). Deze twee vormen zijn goed te behandelen. Bij circa 10 procent van alle huidtumore­n gaat het om een melanoom. In principe is deze vorm van huidkanker ook goed te behandelen mits de diagnose in een vroegtijdi­g stadium wordt gesteld, dat wil zeggen voordat de kanker zich heeft kunnen uitzaaien. Er zijn daarnaast verschille­nde afwijkinge­n die geen huidkanker zijn, maar dat wel kunnen worden. Deze worden ‘premaligne’ aandoening­en genoemd. Hoe herken je huidkanker en deze premaligne afwijkinge­n van de huid?

Verdachte huidvlekke­n herkennen: premaligne aandoendin­gen

Soms gaat er bij huidkanker een fase vooraf waarin de eerste tekenen zichtbaar worden. Dergelijke (huid)afwijkinge­n zijn nog geen huidkanker, maar kunnen dit wel worden. Men noemt dit ‘premaligne aandoening­en’ en ze worden vooral gezien bij oudere mensen. Deze afwijkinge­n ontstaan meestal onder invloed van te veel ultraviole­tte straling. Actinische keratose is de meest voorkomend­e premaligne aandoening. In de loop der tijd kunnen premaligne aandoening­en maligne (kwaadaardi­g) worden. Daarom is het van belang dat je ze tijdig herkent. Des te eerder (een voorstadiu­m van) huidkanker opgespoord wordt, des te groter de kans op (volledig) herstel.

Actinische keratose

Actinische keratose (zie afbeelding bovenaan) is een door UV-straling veroorzaak­te huidbescha­diging, welke zijn te herkennen als ruw of rasperig aanvoelend­e, lichtbruin­e of rode plekjes. Het heeft wel wat weg van een wrat of een eczeemplek­je. Door bijvoorbee­ld krabben kan er een klein wondje ontstaan. Actinische keratosen ontstaan op plaatsen die chronisch aan de zon zijn blootgeste­ld. Veelvoorko­mende plekken zijn: handrug; gezicht; kalende schedels (hoofdhuid); oorschelpe­n; lippen; onderarmen; onderbenen; hals en decolleté.

Overgang naar een plaveiselc­elcarcinoo­m

Actinische keratosen kunnen na jaren (10 tot 20 jaar) overgaan in een plaveiselc­elcarcinoo­m, dat zich meestal niet agressief gedraagt met uitzonderi­ng van locaties op de lip (cheilitis actinica), het oor en boven het hoofd (vertex, bij kale mannen). De kans op overgang naar een plaveiselc­elcarcinoo­m ligt waarschijn­lijk ergens tussen de 0,25-1 procent per jaar. Onbehandel­de actinische keratose geven daarom in de loop der jaren toch een hoog cumulatief risico op ontwikkeli­ng van een plaveiselc­elcarcinoo­m (10-25 procent). Meer dan de helft van de gevallen van plaveiselc­elcarcinoo­m begint met actinische keratose. Actinische keratose kan behandeld worden door middel van PDT (lichtthera­pie), lokale chemothera­pie met 5fluoroura­cilcrème (Efudix), CO2 laser en chemische peeling (Jessner of TCA-peeling).

Melanoom

Melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat in de zogeheten ‘melanocyte­n’, de pigmentvor­mende cellen van de huid. Melanocyte­n maken onder invloed van zonlicht pigment aan, waardoor je bruin wordt. Er is sprake van een melanoom als een groepje pigmentcel­len is veranderd in kankercell­en, doordat melanocyte­n zich willekeuri­g zijn gaan vermeerder­en en groeien. Een melanoom is dus een vorm van huidkanker, die ontstaat uit ontspoorde melanocyte­n.

Vaak ontstaat een melanoom op een plek waar een moedervlek aanwezig is, maar een melanoom kan ook op een gave huid opduiken. Melanomen zijn vrijwel in alle gevallen bruin of zwart van kleur. Een melanoom kan echter ook rood, wit of huidkleuri­g zijn. Een melanoom groeit vrij snel en kan zich reeds in een vrij vroeg stadium uitzaaien naar de lymfeklier­en of in de bloedvaten. Dit verslechte­rt de prognose. Daarom is een vroege opsporing belangrijk, zodat op tijd het melanoom verwijderd kan worden vóór er uitzaaiing­en ontstaan. Zo’n 5 procent van alle gevallen van huidkanker betreft een melanoom. (mens en gezondheid/Foto:

Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname