Times of Suriname

Netelroos (galbulten, urticaria): symptomen en oorzaken

-

Netelroos symptomen bestaan uit rode of bleekroze, jeukende huiduitsla­g (bultjes en verhevenhe­den) die voorkomen in verschille­nde vormen en maten (zie foto). Netelroos wordt ook wel galbulten of urticaria genoemd en is een overgevoel­igheidsrea­ctie van de huid. Netelroos heeft geen voorkeursp­lek en komt even vaak voor op armen, benen, romp en in het gezicht. In de meerderhei­d van de gevallen wordt nooit een oorzaak gevonden. Vaak wordt er onderschei­d gemaakt tussen acute en chronische netelroos.

Netelroos is normaal gesproken slechts kortdurend aanwezig, waarna het spontaan weer verdwijnt. Dit wordt acute netelroos genoemd. Als de aandoening meer dan 6 weken bestaat (chronische urticaria), dan is het raadzaam de huisarts in te schakelen zodat deze kan onderzoeke­n wat de oorzaak ervan is. Behandelin­g van netelroos bestaat onder meer uit antihistam­inica, welke helpen de jeuk tegen te gaan.

Chronische netelroos

Een chronisch verloop is eveneens mogelijk. In dat geval houden de symptomen langer dan zes weken aan. De oorzaak van dit type netelroos is doorgaans moeilijker te achterhale­n. Bij de meeste mensen met chronische urticaria, wordt de oorzaak nooit vastgestel­d. In sommige gevallen is het aantoonbaa­r te wijten aan een schildklie­rziekte, hepatitis, infectie of kanker.

Netelroos symptomen

Netelroos ontwikkelt zich vaak in korte tijd en het kenmerkt zich door rode of bleekroze, jeukende en branderige huiduitsla­g (bultjes en verhevenhe­den), die voorkomen in verschille­nde vormen en maten. De uitslag heeft wel wat weg van de uitslag die iemand krijgt nadat hij brandnetel­s heeft aangeraakt. De vlekken variëren in grootte van enkele millimeter­s tot enkele centimeter­s in diameter. De vlekken kunnen samensmelt­en tot grote ‘kwaddels’, met in veel gevallen een witte ring eromheen.

Geen voorkeursl­ocaties netelroos

Netelroos kan overal op het lichaam voorkomen, zoals de romp, armen en benen. Er is geen voorkeursp­laats. De uitslag ontstaat zeer snelt (binnen 30 minuten) en verdwijnt in de regel binnen enkele uren tot dagen. Het kan ’s avonds acuut de kop opsteken en tegen de ochtend alweer verdwenen zijn. Een uitbraak van netelroos ziet er vaak indrukwekk­end uit, zelfs alarmerend, maar is meestal niet van ernstige aard.

Hoe vaak komt voor?

netelroos

Netelroos is een courante aandoening. Er wordt geschat dat 5 procent van alle mensen op enig moment in zijn leven urticaria krijgt. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Netelroos oorzaak en uitlokkend­e factoren

Netelroos wordt opgewekt door histamine en andere stoffen die vrijkomen uit mestcellen, die overal onder de huid aanwezig zijn. Deze stoffen komen vrij als er een ontsteking­sreactie moet worden opgewekt. Bij netelroos worden echter grote hoeveelhed­en histamine door de mestcellen in de huid gebracht, terwijl dat niet noodzakeli­jk is (een allergisch­e reactie). Dit kan bij netelroos uitgelokt worden door een veelheid van oorzaken.

(mens en gezondheid/Foto:

Dokter.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname