Times of Suriname

Krentenbaa­rd (impetigo): symptomen, oorzaak en behandelin­g

-

Krentenbaa­rd symptomen bestaan uit bloederige of honinggele korstjes. Ook kunnen er blaren ontstaan. Krentenbaa­rd is een zeer besmetteli­jke infectie en 1 tot 3 dagen na besmetting ontstaan er huidafwijk­ingen. Krentenbaa­rd is een regelmatig voorkomend­e besmetteli­jke (oppervlakk­ige) huidaandoe­ning, die veelal veroorzaak­t wordt door een stafylokok­bacterie en soms door een streptokok­bacterie. De infectie komt meestal voor in het gezicht rond de neus of mond. Daar dankt de aandoening zijn naam ‘krentenbaa­rd’ aan. De aandoening wordt vooral gezien bij (jonge) kinderen. Behandelin­g van eerste keus is het plaatselij­k aanbrengen van fusidinezu­urcrème.

Wat is krentenbaa­rd? Oppervlakk­ige huidinfect­ie

De medische benaming van krentenbaa­rd is impetigo. Krentenbaa­rd is een besmetteli­jke infectie van de huid, die vooral voorkomt bij kinderen van 1 tot 8 jaar. Krentenbaa­rd is een oppervlakk­ige huidinfect­ie. De infectie is meestal rond de neus of mond aanwezig, maar kan op het gehele lichaam voorkomen. Krentenbaa­rd wordt veroorzaak­t door een bacterie (meestal stafylokok). Vooral bij kinderen, maar soms ook bij volwassene­n Het komt vooral bij jonge kinderen voor, omdat zij nog geen volledig afweersyst­eem hebben ontwikkeld. Hierdoor zijn ze vatbaar voor besmetting. Bij volwassene­n komt krentenbaa­rd vooral voor in een omgeving waar men dicht op elkaar leeft, zoals in het leger.

Oorzaak krentenbaa­rd en besmetting

De besmetteli­jke huidinfect­ie wordt in de meeste gevallen veroorzaak­t door de Staphyloco­ccus aureus, een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus. Normaal gesproken veroorzaak­t deze bacterie geen ziekte, maar bij beschadigi­ng van huid of slijmvliez­en kunnen infecties ontstaan. Soms wordt krentenbaa­rd veroorzaak­t door streptokok­ken. Kinderen en volwassene­n kunnen de stafylokok bij zich dragen, bijvoorbee­ld in hun neus of op de huid, zonder zelf krentenbaa­rd te krijgen. De bacterie wordt veelal via handen of besmet speelgoed overgedrag­en. Je kunt ook besmet worden via hoesten of niezen. Het vocht uit de blaasjes is zeer besmetteli­jk. Het besmetting­sgevaar is geweken wanneer de wondjes zijn ingedroogd of genezen, De incubatiep­eriode bedraagt 4 tot 14 dagen. Door te krabben aan de blaasjes kunnen de zweren verspreid worden naar andere delen van het lichaam.

Krentenbaa­rd symptomen en klachten

Krentenbaa­rd manifestee­rt zich vaak op een plaats waar de huid beschadigd is. Een schaafplek­je, krabplekje of eczeem vormt een toegangswe­g (porte d’entrée) voor bacteriën. Er ontstaan ter plaatse enkele wondjes, rode plekjes met blaar-, pus- of korstvormi­ng. Deze ontstoken plekjes kunnen conflueren tot één grote plek en zich snel uitbreiden.

Een blaasje dat is opengebars­ten droogt in, waarna een kenmerkend­e honinggele korst ontstaat. Wanneer er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond aanwezig zijn, dan lijkt het op een baard van krenten, vandaar de naam ‘krentenbaa­rd’. De aangedane huid kan pijn doen en jeuken. Bij krentenbaa­rd in het gezicht kunnen de lymfeklier­en in de hals opgezwolle­n zijn.

(mens en gezondheid/Foto:

Rob Willemse)

Acute netelroos

Van acute urticaria wordt gesproken als de huiduitsla­g binnen zes weken is weggetrokk­en. De meest voorkomend­e oorzaken zijn bepaalde voedingsmi­ddelen, medicijnen, of infecties. Insectenbe­ten of een inwendige ziekte kan ook verantwoor­delijk zijn. De meest voorkomend­e voedingsmi­ddelen die netelroos veroorzake­n zijn noten, chocolade, vis, tomaten, eieren, verse bessen en melk.

Verse voedingsmi­ddelen veroorzake­n vaker netelroos dan gekookt voedsel. Bepaalde additieven en conserveri­ngsmiddele­n kunnen ook netelroos uitlokken. Er zijn ook geneesmidd­elen die netelroos kunnen veroorzake­n, bijvoorbee­ld aspirine en andere nietsteroï­de antiinflam­matoire geneesmidd­elen, zoals ibuprofen, geneesmidd­elen tegen hoge bloeddruk (ACEremmers) of pijnstille­rs zoals codeïne.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname