Times of Suriname

Weetjes - Weetjes - Weetjes

-

Algemeen

1969 - In het Belgische Dinant weigeren bij het afdalen van een steile helling de remmen van een Nederlands­e bus, die daarop door een hek schiet en in de Maas stort. De chauffer en 20 passagiers komen om. De reisleidst­er en drie vakantiega­ngers weten uit de bus te ontsnappen.

1971 - Regeringst­roepen in Zambia bezetten het terrein van de universite­it in de hoofdstad Lusaka.

Politiek

1974 - Een door Griekenlan­d gesteunde staatsgree­p op Cyprus, waarbij de president, aartsbissc­hop Makarios, wordt afgezet, leidt bijna tot een oorlog tussen de Navo-partners.

2013 - Spanje biedt Bolivia excuses aan voor het afsluiten van zijn luchtruim voor een vlucht van Evo Morales. Dat gebeurde op 2 juli omdat werd veronderst­eld dat de Boliviaans­e president, op de terugweg vanuit Moskou, de klokkenlui­der Edward Snowden aan boord had.

Wetenschap en technologi­e

1869 - Hippolyte Mège-Mouriès verkrijgt octrooi op margarine.

Geboren

1961 - Forest Whitaker

Forest Steven Whitaker (Longview (Texas), 15 juli 1961) is een Amerikaans acteur, regisseur en producent. Whitaker won als acteur meer dan dertig filmprijze­n, waaronder zowel een Academy Award, een BAFTA Award als een Golden Globe voor zijn rol in The Last King of Scotland. Hij regisseerd­e in 1993 de videoclip van Whitney Houstons single Exhale (Shoop Shoop). Op 16 april 2007 kreeg Whitaker een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. (Foto: Mediamass)

1976 - Diane Kruger

Diane Kruger, geboren als Diane Heidkrüger (Algermisse­n, 15 juli 1976), is een Duitse filmactric­e.

Zij won in 2003 de prijs voor vrouwelijk­e revelatie van het jaar op het Filmfestiv­al van Cannes en werd in 2005 genomineer­d voor een Saturn Award voor haar bijrol in National Treasure. Ze speelde later in Quentin Tarantino’s film Inglouriou­s Basterds uit 2009, en in de verfilming van Stephenie Meyers boek The Host, die uitkwam in 2013. Ze heeft een kind. (Foto: DesiMartin­i)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname