Times of Suriname

Chotkan: “We wachten nog steeds op Guyana”

-

PARAMARIBO - “We wachten nog steeds op Guyana”, luidt de reactie van minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie over de kwestie van de Canawaima-veerboot, die tussen Suriname en Guyana vaart, maar sinds eind mei in dok ligt voor reparatie. “Zolang wij als buurlanden niet samen tot een oplossing komen, kan geen van de twee landen in zijn eentje een beslissing nemen over deze kwestie. Wij gaan dus moeten wachten totdat er een reactie vanuit Guyana komt, zodat wij samen kunnen werken aan een oplossing. Hoe lang dit zal duren weten wij niet, maar tot die tijd zal de veerverbin­ding tussen Suriname en Guyana jammer genoeg stil blijven liggen”, zegt Chotkan.

De minister geeft aan dat eind mei toen de veerboot van Canawaima buiten werking was, Suriname meteen heeft gewerkt aan een oplossing. “Intern hebben wij meteen alles voorbereid en wij zijn aan de slag gegaan om zo snel mogelijk de veerverbin­ding tussen Suriname en Guyana weer op gang te krijgen, en na een week hadden wij min of meer ook al een plan klaar. Er is toen een brief gestuurd via de minister van Buitenland­se Zaken naar in ieder geval mijn collega in Guyana en de desbetreff­ende instanties die hierover gaan. Helaas hebben wij tot nu toe officieel geen reactie van hun zijde terug gehad”, zegt de minister. Volgens Chotkan betekent dit dat tot die tijd de veerboot niet zal varen en een andere boot als tussenoplo­ssing niet kan worden ingezet. “Ik begrijp dat hierdoor het volk van beide landen wordt gedupeerd en vooral de handel en het toerisme het meeste nadeel ervan ondervinde­n, maar Canawaima is een gezamenlij­ke ondernemin­g dus Suriname kan alleen geen enkele beslissing in deze nemen. Ook al zouden wij vanuit Suriname voor een tussentijd­se oplossing zorgen en een andere boot inzetten om voorlopig de veerverbin­ding te onderhoude­n, totdat de boot van Canawaima is gemaakt, zolang de autoriteit­en van Guyana van hun regering geen instructie krijgen om deze bij hun grens te verwelkome­n en verder af te handelen, heeft het geen zin”, legt de minister uit.

Vanuit Guyana is er in juni wel in de media een reactie gepublicee­rd, waarbij het Ministerie van Buitenland­se Zaken in Guyana heeft laten weten ‘geen extra geld te stoppen in Canawaima en ook geen extra geld te besteden aan een tussenoplo­ssing’, omdat Suriname in het verleden het altijd heeft laten afweten. Guyana zegt dat het altijd extra middelen heeft ingezet om de veerverbin­ding tussen beide landen te blijven garanderen.

Als reactie hierop geeft Chotkan aan, dat bij Suriname de instelling leeft dat beide landen goed bevriende landen zijn, die tot nu toe in vrede en harmonie zaken altijd gezamenlij­k het hoofd hebben geboden, dus zal Suriname hierop niet ingaan. “Het heeft geen zin om elkaar op die wijze allerlei verwijten te maken en daardoor een vijandige sfeer te scheppen. Het probleem is er nu en samen moeten wij in alle vrede tot een oplossing komen. Suriname en Guyana zijn goede buren van elkaar en de relatie gaan wij, wat er ook gebeurt, zo houden. Wij wachten rustig totdat Guyana zo ver is om te reageren of een gesprek over deze kwestie met ons wil aangaan”, zegt de minister.

MN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname