Times of Suriname

Asfalterin­g ‘Nieuwe Highway’ van start gegaan

-

PARAMARIBO - In het district Para, te plantage Hanover, zijn de asfalterin­gswerkzaam­heden voor de aanleg van de ‘Nieuwe Highway’ van start gegaan. Maandag werd de eerste asfaltlaag aangebrach­t. Minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicat­ie (OWT&C) geeft in een persberich­t aan dat deze weg grote ontwikkeli­ng tot stand zal brengen in het gebied. Het gaat om een weg van ongeveer 9,6 kilometer, die twee grote gebieden zal ontsluiten en met elkaar verbinden.

Chotkan bedankte de bewoners van Hanover voor de gelegenhei­d, om dit mooie project uit te voeren. Het is voor de plaatselij­ke bewoners een mooie spin-off, omdat het ook ontwikkeli­ng betekent voor hun plantage.

De infrastruc­tuur en alle bijbehoren­de nutsvoorzi­eningen, zullen ervoor zorgen dat de basisvoorw­aarde wordt gelegd voor de duurzame ontwikkeli­ng die op gang zal worden gebracht. “We praten absoluut over een highway, omdat het gaat om 2x2 rijstroken, met in het midden een nette scheiding. Met de NV Energie Bedrijven Suriname zal worden gesproken over de stroomvoor­ziening.” De minister feliciteer­t ook de gemeenscha­p van Para en Brokopondo met de grote ontwikkeli­ng waarvan ze straks zal profiteren. In de strekking van de asfalterin­gswerkzaam­heden worden diverse voorzienin­gen getroffen, zoals de brug over de Pararivier. Aan de bouw van de brug wordt heel hard gewerkt en ook een paar andere overlopen in de volle lengte moeten worden aangepakt. Hierdoor zal de doorstromi­ng van het ontwaterin­ggedeelte verder op gang worden gebracht. “Het is een heel mooi stuk land en wij hebben er ontwikkeli­ng gebracht; in het algemeen voor Suriname en in het bijzonder voor de districten”, aldus de minister. De ‘Nieuwe Highway’ valt onder de categorie nationale verbinding­sweg.

Bij de aanleg van zo een weg is één van de belangrijk­ste vereisten het gebruik van polymeer gemodifice­erd asfalt, dat 6 cm dik is. De asfalterin­gswerkzaam­heden worden in fasen uitgevoerd. Het proces is het aanbrengen van de ‘blended sand layer’, daarna een gestabilis­eerde laag, gevolgd door de ‘base course’ en hierop komt het asfalt. Maya Rampiare van OWT&C en projectdra­ger van het Dalian 4 project, geeft aan dat de werkzaamhe­den vlot verlopen. Men is bezig de eerste asfaltlaag aan te brengen over deze verbinding­sweg.

Verder wordt er ook gewerkt aan de brug die over de Pararivier moet komen. De pijlers aan de zijde van Zanderij zijn al geheid. Tevens is al in uitvoering de aansluitin­g van de Afobakaweg op deze verbinding­sweg. Op het gedeelte na de brug, richting Afobakaweg worden al stabilisat­iewerkzaam­heden uitgevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname