Times of Suriname

Wereld Emoji Dag

-

Jaarlijks op 17 juli is het Wereld Emoji Dag De datum hangt samen met computerfa­brikant Apple. Het bedrijf presenteer­de op 17 juli 2002 haar kalenderap­plicatie iCal met een icoontje dat op 17 juli stond.

werd in 2014 in het leven geroepen.

Day’

Er worden vaker tientallen nieuwe emoji’s toegevoegd. Een emoji is een ideogram of emoticon dat wordt gebruikt in elektronis­che berichten en webpagina’s. Het woord emoji betekent letterlijk ‘afbeelding’ (e) + ‘karakter, schrifttek­en’ (moji).

Enkele emoji zijn erg specifiek voor de Japanse cultuur, zoals de buigende zakenman, een witte bloem, maar ook veel typische Japanse gerechten zoals ramen noedels, dango en sushi.

Hoewel het oorspronke­lijk alleen beschikbaa­r was in Japan, zijn enkele emojiteken­s opgenomen in unicode, waardoor ze ook elders te gebruiken zijn. Veel besturings­systemen voor smartphone­s,

(‘World Emoji Day’).

zoals Android, iOS en Windows Phone, ondersteun­en emoji ook zonder een Japanse provider.

De eerste emoji werd in 1998 of 1999 ontworpen door Shigetaka Kurita, die deel uitmaakte van het team dat werkte aan het mobiele internetpl­atform i-mode van NTT DoCoMo. De eerste paar emoji van 172 12×12 pixels werden ontworpen als onderdeel van i-mode’s berichtenf­unctie om elektronis­che communicat­ie te vergemakke­lijken en als onderschei­dend kenmerk ten opzichte van andere diensten.

In 1997 zag de Fransman Nicolas Loufrani hoe het gebruik van ASCII-emoticons binnen de mobiele technologi­e toenam, en hij begon te experiment­eren met bewegende smileys. Hij wilde zo een kleurige, verbeterde versie van de uit leestekens bestaande ASCII-emoticons creëren voor meer interactie­f digitaal gebruik. Hierna maakte Loufrani een onlinelijs­t met emoticons. De emoticons waren onderverde­eld in categorieë­n: klassieker­s, humeur, vlaggen, feest, grappig, sport, weer, dieren, eten, landen, beroepen, planeten, sterrenbee­lden en baby’s. De ontwerpen werden in 1997 geregistre­erd bij het ‘United States Copyright Office’ en in 1998 als gif-bestanden op het internet geplaatst – de allereerst­e grafische emoticons in de geschieden­is.

‘World Emoji

Android-apparaten ondersteun­en emoji vanaf Android “KitKat” 4.4 en hoger. IOSapparat­en ondersteun­en emoji vanaf iOS 7 en hoger.

Enkele Linuxdistr­ibuties ondersteun­en emoji-tekens na het installere­n van extra lettertype­s.

Windows 8 en hoger ondersteun­en alle unicode-emoji-tekens door middel van Microsofts lettertype­familie Segoe UI. Emoji-tekens zijn toegankeli­jk met de smileytoet­s op het on-screen-toetsenbor­d. OS X 10.7 en hoger ondersteun­en alle emoji-tekens.

(Bron:beleven en wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname