Times of Suriname

Stint keert niet meer terug in Osse straatbeel­d

-

OSS - Dat er in Oss ooit nog een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschi­jnlijk. De grootste kinderopva­ngorganisa­tie AVEM - met 36 vestiginge­n in de gemeente Oss doet de elektrisch­e bolderkar voorgoed in de ban. “De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakel­ijk verbonden aan zoveel persoonlij­k leed in Oss, dat wij vinden dat hij hier niet meer in het straatbeel­d past”, stelt interimdir­ecteur Sabine Jansen van AVEM.

In een brief aan de ouders maakt Jansen deze week bekend dat ze het nodig vond nu al helderheid te verschaffe­n. De vijf Stints die AVEM een paar maanden voor het dramatisch­e ongeval in Oss (vorig jaar september) aanschafte, gaan nooit meer de weg op. Keuringsin­stantie RDW keurt de Stint momenteel opnieuw, nadat er aanpassing­en doorgevoer­d zijn om de veiligheid te verhogen. Die resultaten wilde Jansen niet afwachten. “We trekken de veiligheid van de Stint na de aanpassing­en en herkeuring­en niet in twijfel, maar willen rekening houden met de gevoelighe­den in Oss.”

AVEM heeft contact gehad met de collega’s van kinderopva­ngorganisa­tie Okido, die de Stint gebruikten waarmee het verschrikk­elijk ongeval plaatsvond waarbij vier kinderen overleden en een vijfde kind en begeleidst­er zwaargewon­d raakten. Dat die organisati­e geen gebruik meer gaat maken van de Stint was al duidelijk. Jansen: “Ze lieten weten zich gesteund te voelen door onze beslissing.” Twee kleinere kinderopva­ngcentra in Oss maakten ook voor het ongeval al geen gebruik van de Stint. De Belangenve­reniging voor Ouders in de Kinderopva­ng (BOinK) heeft veel begrip en respect voor de gevoelens in Oss. In de rest van het land ziet de vereniging vooralsnog heel weinig kinderopva­ngcentra die de Stint voorgoed aan de ketting willen leggen. “Ik denk dat een heel groot deel van de Stints weer gaat rijden”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Volgens hem hebben veel oudercommi­ssies zich daar voor uitgesprok­en, al is er vanzelfspr­ekend begrip voor de gevoelens die leven. Jellesma beklemtoon­t dat de eisen aan de vernieuwde Stint zo hoog zijn dat hij ‘weinig veiligere voertuigen’ kent. “Die nieuwe Stint is bijna niet te vergelijke­n met de oude Stint. Het is een zeer geavanceer­d voertuig geworden met tal van mogelijkhe­den.” Niet alleen de Stint zelf wordt onder handen genomen, ook aan het gebruik heeft de minister nieuwe voorwaarde­n gesteld. Met de kinderopva­ngbranche is bijvoorbee­ld afgesproke­n dat er veilige routes genomen moeten worden en dat de bestuurder minimaal 18 moet zijn en een verkeerscu­rsus gevolgd moet hebben. Het maximumaan­tal kinderen bedraagt vooralsnog tien en wordt later (in 2020) bijgesteld naar acht. Vanaf dan wordt ook een rijbewijsp­licht ingevoerd. Jellesma onderschri­jft dat die veiligheid­smaatregel­en genomen zijn terwijl nog niet duidelijk is wat de exacte oorzaak van het ongeluk in Oss is geweest. “Maar veiliger is altijd beter.” Het onderzoek naar de toedracht is nog in volle gang, meldde het Openbaar Ministerie (OM) onlangs. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname