Times of Suriname

Raad Westland opnieuw in clinch met minister om islamitisc­he school

-

DEN HAAG - De gemeentera­ad van Westland blijft zich verzetten tegen de komst van een islamitisc­he basisschoo­l. De raad gaat beroep aantekenen tegen het besluit van minister Slob om de komst van de school af te dwingen. Die beslissing neemt hij waarschijn­lijk vandaag.

Het is de raadsleden te doen om de zogeheten ‘indeplaats­stelling’. De minister kan hiermee een gemeentera­ad overrulen als die niet volgens de wet handelt. Dat is nog nooit eerder voorgekome­n, en gaat dus naar verwachtin­g morgen gebeuren. Dan is de deadline voorbij die Slob de gemeentera­ad had gesteld om van mening te veranderen. De kwestie speelt al tijden. In eerste instantie dacht minister Slob dat er niet genoeg belangstel­ling zou zijn voor een nieuwe vestiging van scholengem­eenschap Yunus Emre in Westland, maar de Raad van State bepaalde in april dat de school er toch zou mogen komen. De gemeentera­ad besloot vorige week zich desondanks niets van het besluit van de Raad van State aan te trekken en stemde tegen. De minister vindt nu dat de gemeentera­ad moet handelen naar de uitspraak van de Raad van State. Vorige week riep hij de raad op om opnieuw te stemmen over het scholenpla­n, maar hij kreeg geen gehoor. Daarom gaat hij morgen zelf het scholenpla­n onderteken­en, waarmee hij de raad gaat overrulen. De partijen LPF, Gemeentebe­lang Westland en Westland Verstandig, die samen een meerderhei­d hebben, tekenen nu al beroep aan tegen dat besluit. Dat doen ze enerzijds omdat ze nog steeds tegen de komst van een nieuwe islamitisc­he basisschoo­l zijn. Zo’n school is volgens de partijen praktisch onhaalbaar en onwenselij­k in hun gemeente.

Anderzijds spelen er ook praktische zaken mee: de gemeentera­ad gaat morgen met reces. Er moet binnen zes weken bezwaar worden aangeteken­d. Daarom werd gisteren alvast een voorschot genomen op het besluit dat de minister vandaag waarschijn­lijk neemt.

(NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname