Times of Suriname

Omzet TomTom zakt terug

-

AMSTERDAM - De omzet van navigatied­ienstverle­ner TomTom valt naar verwachtin­g in het tweede kwartaal een stuk lager uit. Ook zet het bedrijf een verlies in de boeken. Dat komt naar voren uit een consensus van analistens­chattingen die het bedrijf op zijn website beschikbaa­r stelt. TomTom opent vandaag de boeken.

De kenners ramen de omzet in het tweede kwartaal op 177 miljoen euro. Dat was een jaar geleden nog 231 miljoen euro. De lagere opbrengste­n zijn deels te verklaren doordat de omzet van de reeds verkochte divisie Telematics, die zich met voertuigsy­stemen bezighield, niet meer meetelt. Deze was in het tweede kwartaal van het afgelopen jaar goed voor bijna 44 miljoen euro. Maar ook zonder de Telematics-tak zijn de opbrengste­n lager op jaarbasis, voornameli­jk omdat de divisie die consumente­nartikelen maakt al jaren achteruitg­aat. De analisten schatten in doorsnee een omzet van 71 miljoen euro voor de consumente­ntak, tegen nog bijna 95 miljoen euro een jaar geleden. De opbrengste­n bij de overige twee divisies, die zich bezighoude­n met onder meer het ontwikkele­n van navigatiep­roducten voor de auto-industrie en het zakelijke aanbod stijgen naar verwachtin­g van de marktvorse­rs tot 106 miljoen euro, vergeleken met een gezamenlij­ke omzet van bijna 93 miljoen euro een jaar eerder.

Verkoop Telematics

Onder de streep verwachten de analisten een nettoverli­es van 11 miljoen euro. Een jaar geleden ging er nog een winst van bijna 20 miljoen euro in de boeken.

De navigatied­ienstverle­ner beloonde zijn aandeelhou­ders het afgelopen kwartaal met 750 miljoen euro, die het aan de verkoop van Telematics verdiende. Na voltooiing van de verkoop van die divisie kan TomTom zich daadwerkel­ijk op de toekomst richten. Topman Harold Goddijn zei onlangs te willen investeren in de kaarten en navigatiet­echnologie. Het bedrijf ziet voor zichzelf een rol weggelegd in de ontwikkeli­ng van autonoom rijden. (De Telegraaf/ Foto: RideApart)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname