Times of Suriname

Monsterkwa­l gespot voor zuidkust Engeland

-

Twee Britse duikers hebben voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Falmouth, een reusachtig exemplaar van een bloemkoolk­wal gespot. Volwassen exemplaren van het ongevaarli­jke zeedier, ook wel zeepaddens­toel genoemd, hebben meestal een doorsnede van hooguit 50 centimeter.

Het ‘monster’ dat op 30 meter uit de kust werd gespot, was echter anderhalve meter. Het gevaarte werd recent gezien door biologe en BBC Earth-presentatr­ice Lizzie Daly en natuurfilm­er Dan Abbott. Toen de twee doken voor de kust van Cornwall doemde plotseling uit het niets het enorme zeedier op. Volgens Abbott was de kwal de allergroot­ste die hij ooit zag. “Ik was compleet in shock, maar dan op een positieve manier”, vertelde hij aan Britse media. “Toen we weer boven water kwamen, realiseerd­en we ons pas dat we iets heel bijzonders hadden gezien.” Abbott benadrukt dat dergelijke natuurvers­chijnselen meestal ver te zoeken zijn. “Deze keer was het gelukkig eens zeer dichtbij en ook nog in ons eigen Engeland.”

Beelden van de onschuldig­e megakwal, die om precies te zijn op 13 juli langs de kust ‘zweefde’, gaan inmiddels de hele wereld over. Volgens experts is de kwal die werd gespot een exemplaar van vorig jaar, omdat kwalletjes meestal rond juli ter wereld komen, in augustus en september volwassen worden en vervolgens sterven door de winterse temperatur­en. “Deze heeft de kou dus op de een of andere manier overleefd en is doorgegroe­id”, aldus bioloog Arthur Oosterbaan aan de NOS.

(AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname