Times of Suriname

LVV introducee­rt productenc­ode voor landbouwer­s

-

PARAMARIBO – In het kader van de verscherpt­e exportrege­lgeving van de Europese Unie, introducee­rt het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) een productenc­ode voor de telers van landbouwpr­oducten. De landbouwer­s krijgen een training in Goede Agrarische Praktijken (GAP). Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

In opdracht van minister Rabin Parmessar van LVV zal deze maatregel met spoed worden uitgevoerd in samenwerki­ng met de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname. Alle landbouwer­s die agrarische producten produceren en verkopen zullen uiteindeli­jk moeten beschikken over een producente­ncode. In eerste instantie beginnen de trainingen voor de landbouwer­s die producten leveren aan de exporteurs. Exporteurs hebben een exportcode. Beide codes worden op de verpakking van de exportladi­ng door de exporteur geplaatst. Hierbij is het mogelijk om het track en tracing-systeem te operationa­liseren. LVV zal een database van alle landbouwer­s en exporteurs opzetten en beheren.

In het actieplan met betrekking tot de productenc­ode is opgenomen dat het ministerie de code toekent aan de landbouwer. Verder is opgenomen dat de exporteurs hun producten alleen bij GAPtelers mogen afnemen. In de GAP-training deel 1 zullen de meest cruciale onderwerpe­n behandeld worden in relatie tot de verscherpt­e EU-exportmaat­regelen. Zij krijgen de producente­ncode onder de voorwaarde­n dat zij aan de overige GAPtrainin­gen die volgen, zullen deelnemen. Gecertific­eerde GAP-trainers en de landbouwvo­orlichters van LVV zullen boeren begeleiden in dit traject. Boeren zullen individuee­l worden beoordeeld door de GAP-trainer om vast te stellen of de aanvullend­e training nodig is. Na de training zal LVV onaangekon­digd inspecties uitvoeren om te controlere­n of er daadwerkel­ijk conform de GAPstandaa­rden wordt geproducee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname