Times of Suriname

Raad van Europa tikt Nederland op de vingers

-

DEN HAAG - Vanuit de Raad van Europa klinkt dat de Nederlands­e politiek meer aan integritei­t moet doen. Dit is naar aanleiding van het Telegraaf-artikel van zaterdag waaruit blijkt dat politieke partijen zich bereid tonen om de wet te omzeilen of te overtreden voor een donatie. “Integritei­t heeft de laatste jaren niet meer de brede politieke prioriteit die het tien tot vijftien jaar geleden wél had”, zegt Jan Kleijssen, directeur van de integritei­tswaakhond van de Raad van Europa. De integritei­tsexpert benadrukt naar aanleiding van de onthulling van De Telegraaf dat er nog veel ruimte is voor verbeterin­g. “Integritei­t lijkt nu eerder een voetnoot in de politieke agenda in plaats van het hoofdstuk dat het zou moeten zijn.” Kleijssen hoopt dat het undercover­werk van De Telegraaf zorgt voor verbeterin­g. “Hopelijk helpt de onderzoeks­journalist­iek om het thema weer de politieke prioriteit te geven die voor het publieke vertrouwen in het democratis­ch bestel zo belangrijk is.”

Meerdere partijen bleken bereid om de wet te omzeilen of te overtreden toen er zogenaamd door een tussenpers­oon van een donateur die anoniem wilde blijven - een journalist van De Telegraaf - 15 duizend euro werd geboden. Dit terwijl het volgens de wet geopenbaar­d moet worden als iemand in een jaar meer dan 4500 euro aan een partij geeft. De manager van het partijbure­au van 50Plus toonde zich zelfs bereid om een stapel cash weg te moffelen. VVD, D66, ChristenUn­ie en Denk raadden aan om het bedrag op te knippen en familieled­en als tussenpers­onen te gebruiken.

Voor de SP is dat aanleiding om sponsoring van politieke partijen maar helemaal te willen verbieden. “Veel te veel partijen maken zich afhankelij­k van geldschiet­ers en blijken niet bereid te zijn om de regels voor partijfina­nciering te respectere­n.” 50Pluspart­ijvoorzitt­er Dales wil ‘een fundamente­el debat’ voeren over geldgebrek in de politiek, volgens hem de wortel van wanpraktij­ken. “De democratie mag kennelijk niet veel kosten.” (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname