Times of Suriname

Trump gaat immigrante­n deporteren zonder tussenkoms­t van rechter

-

VS - De regering-Trump heeft nieuwe regels aangekondi­gd voor het uitzetten van immigrante­n. Dit kan voortaan sneller worden gedaan, doordat velen van hen kunnen worden gedeportee­rd zonder dat de rechter zich over hun zaak heeft gebogen. De tussenkoms­t van de rechter is nu nog verplicht. De aangekondi­gde aanpassing is de tweede grote wijziging van het Amerikaans­e immigratie­beleid in korte tijd, meldt The Guardian dinsdag.

Dit zogenoemde fast-trackbelei­d gaat gelden voor iedereen die minder dan twee jaar onrechtmat­ig in het land verblijft. Tot nu toe gold deze aanpak alleen voor immigrante­n die meteen werden gepakt nadat zij stiekem de grens met de VS waren overgestok­en. De regering-Trump wil met de nieuwe maatregel de “voortduren­de crisis aan de zuidelijke grens” het hoofd bieden. Het bestaan van die crisis wordt overigens al twee jaar door de Democraten bestreden.

Er zijn ook geen cijfers die aantonen dat de immigratie­problemen de afgelopen jaren groter zijn geworden. Integendee­l, het netto aantal immigrante­n is juist teruggelop­en. De rechtbanke­n die de zaken van immigrante­n moeten behandelen, lopen ver achter. Nog meer dan 900 duizend zaken moeten door de rechter beoordeeld worden. Omdat de immigratie­kampen vol zitten, worden veel van deze mensen vrijgelate­n; zij zijn er zelf verantwoor­delijk voor om op de juiste dag voor de rechter te verschijne­n. Dit kan soms jaren duren.

De American Civil Liberties Union en de American Immigratio­n Council hebben al aangekondi­gd de nieuwe richtlijne­n aan te zullen vechten bij de rechter. Zij stellen dat de nieuwe fasttrackm­ethode indruist tegen de grondwet, omdat voor een grote groep op geen enkele manier meer wordt bekeken of zij recht hebben op een verblijfsv­ergunning. Het is lastig te voorspelle­n voor hoeveel mensen de nieuwe regels gevolgen zullen hebben. Zo’n twintigdui­zend mensen die vastzitten zouden vermoedeli­jk direct gedeportee­rd kunnen worden, omdat zij minder dan twee jaar zonder toestemmin­g in de VS zijn. Maar volgens critici kan het ook gevolgen hebben voor immigrante­n die langer dan twee jaar in het land verblijven, maar dit niet kunnen aantonen. “Hierdoor zullen vermoedeli­jk weer duizenden gezinnen uit elkaar worden gescheurd”, waarschuwt Human Rights Watch. Trump en de grenspolit­ie liggen sinds een aantal maanden internatio­naal onder vuur vanwege de manier waarop immigrante­n zijn opgevangen. Duizenden kinderen zijn van hun ouders gescheiden en leven onder erbarmelij­ke omstandigh­eden in slecht geoutillee­rde kampen. De kinderen hebben daar nauwelijks beschikkin­g over goed eten, zeep of gangbare wc’s. De reportages hierover hebben tot woedende reacties van Democraten, mensenrech­tenorganis­aties en buitenland­se politici geleid.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname