Times of Suriname

Telesur komt met 5G-netwerk

-

PARAMARIBO – Suriname zal voor eind 2019 als eerste land in de regio over een 5Gnetwerk beschikken. Dit heeft Telesur-directeur Mike Antonius aangekondi­gd tijdens de 35ste jaarlijkse conferenti­e van de Caribische Associatie van Nationale Telecommun­icatieorga­nisaties (Canto), die van zondag tot en met gisteren is gehouden in Port of Spain, hoofdstad van Trinidad and Tobago.

Antonius heeft tijdens zijn presentati­e op Trinidad ook de e-Surinamevi­sie uit de doeken gedaan. “Telesur wil verder bijdragen aan de sociaaleco­nomische ontwikkeli­ng van Suriname, door het mogelijk maken van een breedbande­cosysteem”, zei Antonius. Ook maakte de Telesur-directeur gewag van de uitbreidin­g van het LTE-netwerk sinds mei dit jaar. Hierdoor hebben ook mobiele gebruikers in vrijwel het gehele kustgebied toegang tot dit 4G-netwerk, dat in 2015 werd geïntroduc­eerd. Voor gebruikers van mobiel internet betekent deze uitbreidin­g een aanzienlij­k verbeterde gebruikers­ervaring.

Een 5G-netwerk maakt het mogelijk dat objecten en apparaten met elkaar kunnen communicer­en, wat een naadloze dienstverl­ening aan burgers en klanten mogelijk maakt. De integratie met de rest van de wereld gaat ook makkelijke­r, want dankzij de connectivi­ty via de digitale snelweg ontstaat er geen stagnatie. Er ontstaan kansen voor zelfstandi­ge ondernemer­s om deel te nemen aan de internetec­onomie, waarbij zij hun producten en diensten mondiaal kunnen aanbieden.

5G is niet alleen sneller internet, maar het is een uitgebreid ‘ecosysteem’ om een volledig mobiel en ‘connected’ Suriname mogelijk te maken. De potentie voor de sociale, educatieve en economisch­e ontwikkeli­ng van onze samenlevin­g groeit hierdoor enorm. Het 5G-netwerk is onderdeel van de e-Surinamevi­sie met het vergevorde­rde Telesur Nationaal Breedbandp­roject (TNBP) als strategisc­h instrument, waardoor diverse e-services al beschikbaa­r zijn in Suriname. Met het uitrollen van het 5G-netwerk zet Telesur de volgende grote stap in de ontwikkeli­ng van supersnel internet in Suriname. Dit meldt het bedrijf in een persberich­t.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname