Times of Suriname

Caricom houdt politieke situatie Guyana in de gaten

-

GEORGETOWN – De secretaris-generaal van de Caricom, ambassadeu­r Irwin LaRocque, zegt dat de Caricom de politieke situatie in Guyana nauwletten­d in de gaten houdt. LaRocque deed deze uitspraken naar aanleiding van het feit dat de Guyanese regering heeft besloten om het vonnis van de Caribbean Court of Justice om binnen drie maanden verkiezing­en te organisere­n ter zijde te leggen en is het afgelopen weekeind gestart met een huis-aan-huis-registrati­e om de kiezerslij­sten op te schonen.

“De Caricom mengt zich niet in interne aangelegen­heden behalve wanneer het democratis­ch en het gerechteli­jk proces vast komen te zitten. We volgen alle berichten op de voet. Het betekent niet dat we ons geen zorgen maken of onze aandacht niet erop vestigen. Pas als zowel coalitie als oppositie vindt dat de Caricom zich in hun politieke situatie moet mengen zal zij dat doen”, zegt LaRocque.

De huisaanhui­sregistrat­ie zal langer dan drie maanden duren, waardoor de verkiezing­en in Guyana naar alle waarschijn­lijkheid pas in december kunnen plaatsvind­en. Door deze beslissing van de regering heerst er al enkele dagen onrust in Guyana aangezien de oppositie fel tegen deze beslissing is en erop staat dat het CCJvonnis wordt uitgevoerd. De oppositie vindt ook dat de regering van Guyana nu in strijd met haar grondwet handelt hetgeen ze onacceptab­el vindt. “De CCJ heeft duidelijke instructie­s gegeven en alle partijen, dus met name de uitvoerend­e macht, de oppositie en het Guyanees Onafhankel­ijk Kiesbureau (Gecom) moeten nu hun rol vervullen in het gehele proces.” LaRocque voegde eraan toe dat er nog steeds overleg plaatsvind­t tussen alle partijen. Hij heeft voor en na de uitspraak van de CCJ een ontmoeting gehad met president David Granger en oppositiel­eider Bharrat Jagdeo. “We zijn dus in contact en we zullen in contact met elkaar blijven.

(Stabroek News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname