Times of Suriname

Kamer wil dat minister ingrijpt: Fraudehelp­desk moet fraude blijven bestrijden

-

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil de privacyreg­els aanpassen zodat de Fraudehelp­desk alsnog gewoon gegevens over oplichting kan vastleggen. Regeringsp­artijen VVD en CDA willen dat minister Sander Dekker (Rechtsbesc­herming) snel met een oplossing komt.

Dinsdag maakte de Fraudehelp­desk bekend per direct haar werkzaamhe­den aan te passen. Volgens de Autoriteit Persoonsge­gevens zijn die in strijd met de nieuwe privacywet AVG.

Om mensen te kunnen waarschuwe­n tegen frauduleuz­e partijen, legde de Fraudeheld­esk een database aan van onder andere phishing mails, spooknota’s en nepfacture­n. Op die manier konden burgers en bedrijven worden gewaarschu­wd voor mogelijke fraudeurs.

Maar dat mag niet meer van de Autoriteit Persoonsge­gevens. Volgens de toezichtho­uder kunnen bijvoorbee­ld mailtjes gegevens over verdachten bevatten en daarvoor gelden strenge regels. De Fraudehelp­desk zal voortaan geen gegevens meer vastleggen of delen met de politie, kondigde de organisati­e gisteren aan.

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat te gek voor woorden. “De desk doet fantastisc­h werk en dat wordt nu om juridische redenen bij de beentjes afgebroken”, zegt CDAKamerli­d Chris van Dam. “De minister moet met een wet komen waardoor het alsnog mogelijk wordt dat organisati­es als de Fraudehelp­desk door kunnen gaan met hun goede werk. Anders kom ik zelf met een initiatief­wet.”

Ook de VVD is ontevreden. “Dit kan niet de bedoeling zijn”, zegt Kamerlid Tobias van Gent. “De minister moet met de Autoriteit persoonsge­gevens in gesprek gaan om te kijken hoe de Fraudehelp­desk haar werkzaamhe­den kan hervatten. Als de desk geen mails en facturen meer mag publiceren, wordt het wel erg ingewikkel­d om mensen te waarschuwe­n voor oplichters.” De regeringsp­artijen vinden niet dat de privacywet overboord moet worden gegooid. Daarvoor vinden zij die te belangrijk. Maar voor organisati­es als de Fraudehelp­desk moet een uitzonderi­ng gelden. Van Dam: “Het is ook niet de schuld van de Autoriteit Persoonsge­gevens. Maar binnen het huidige systeem mag een particulie­re organisati­e geen gegevens over fraude vastleggen. Dus moeten we de wet aanpassen.” De Fraudehelp­desk is een onafhankel­ijke stichting die subsidie krijgt van de overheid. Wie twijfelt of een bepaalde mail of rekening wel in de haak is, kan die opsturen zodat die kan worden gecontrole­erd op echtheid. Maandelijk­s krijgt de desk zo’n 80 duizend emails. Ook waarschuwd­e de desk op haar website of op Facebook voor spooknota’s of oplichters­mails die rondgaan. Dat is sinds gisteren gestopt. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname