Times of Suriname

Boeren moeten overleggen over sproeien

-

TWENTE - Boeren die hun land willen besproeien, moeten dat op een aantal plaatsen in het land eerst overleggen met het waterschap. De schappen willen ook dat de boeren onderling afstemmen wie wanneer gaat sproeien. De maatregel geldt zolang er nog voldoende water in sloten, rivieren en kanalen zit. Als dat niet meer zo is, komt er alsnog een sproeiverb­od. In het zuiden en oosten, het droogste gebied van Nederland, geldt wel een sproeiverb­od. In delen van de Achterhoek en Twente is ook het gebruik van grondwater verboden, omdat het daar extreem droog is. Wie betrapt wordt op beregenen krijgt een fikse boete.

In het noorden van het land is het minder droog, maar ook daar dreigt een watertekor­t. Omdat boeren grote schade lijden door een sproeiverb­od, proberen de schappen zo’n verbod anders dan vorig jaar te voorkomen, aldus Wetterskip Fryslân. Als niet iedereen tegelijk de beregening­sinstallat­ie aanzet, kan het schap er met wateraanvo­er uit het IJsselmeer voor zorgen dat het waterpeil in sloten en vaarten niet te veel zakt.

Volgens Rijkswater­staat is het neerslagte­kort op dit moment hoger dan gemiddeld, maar in het westen en noorden van het land nog lang niet zo hoog als vorig jaar. Het oosten en zuiden naderen wel het record van vorig jaar. De hoge zandgronde­n en Zeeland zijn helemaal afhankelij­k van regen, omdat ze geen water kunnen tappen uit de grote rivieren. Nu het voor het tweede jaar op rij zo droog is, lopen natuurgebi­eden grote schade op. Planten en dieren sterven uit omdat er geen water in beken, vennen en poelen staat. Zoogdieren krijgen minder of geen jongen omdat er niet voldoende voedsel te vinden is. Natuurmonu­menten vreest dat de beschermde kamsalaman­der verdwenen is van de Sallandse Heuvelrug.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een weiland wordt besproeid. (Foto: De Telegraaf)
Een weiland wordt besproeid. (Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname