Times of Suriname

Agenten krijgen oordoppen bij jaarwissel­ing omdat vuurwerkve­rbod uitblijft

-

AMSTERDAM - De 21 duizend politieage­nten die moeten werken tijdens de jaarwissel­ing krijgen dit jaar oordoppen om hun oren te beschermen tegen de knallen van extreem en illegaal vuurwerk.

De politie pleit, net als tientallen maatschapp­elijke organisati­es, artsen en veel gemeenten, al langere tijd voor een vuurwerkve­rbod tijdens Oud en Nieuw. Maar het kabinet weigert hier vooralsnog in mee te gaan.

Daarom heeft de Nationale Politie besloten andere maatregele­n te nemen, zoals de aanschaf van de oordoppen. Korpschef Erik Akerboom stelt dat hij zich “genoodzaak­t ziet toch iets te doen voor de veiligheid” van zijn mensen “in de frontlinie”. De aanschaf van “geavanceer­de gehoorbesc­hermingsse­ts” is een eerste stap. Agenten kunnen de oordoppen ook gebruiken bij andere evenemente­n. De jaarwissel­ing geldt in Nederland als het gevaarlijk­ste moment van het jaar. Het afsteken van vuurwerk leidt jaarlijks tot miljoenen euro’s aan schade. Ook vallen er honderden slachtoffe­rs en worden op grote schaal agenten en hulpverlen­ers aangevalle­n tijdens de jaarwissel­ing. Gemiddeld leidt het gebruik van vuurwerk tot één dode per jaar.

Behalve alle gezaghebbe­nde artsenorga­nisaties en de Nationale Politie wil ook de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) een algemeen verbod op knalvuurwe­rk en pijlen. Ook dit advies volgde het kabinet niet op.

Wel wil het kabinet dat vuurwerkve­rkopers bij de verkoop van een vuurpijl een stabilisat­iemechanis­me moeten leveren en komt er voorlichti­ng over de gevaren van vuurwerk. (NU)

 ??  ?? Iemand met een oordop. (Foto: NU)
Iemand met een oordop. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname