Times of Suriname

Meer dan helft Amerikaans­e stranden vorig jaar vervuild met fecaliën

-

VS - Heel wat Amerikaans­e stranden kampten vorig jaar met sterke vervuiling van het zeewater. In meer dan de helft van de gecontrole­erde badplaatse­n werden er gevaarlijk­e hoeveelhed­en fecale bacteriën gevonden. Dat blijkt uit een rapport van het Environmen­t America Research and Policy Center (EARPC). De klimaatcri­sis zou die vervuiling naar verwachtin­g nog doen toenemen.

De Amerikaans­e overheid testte vorig jaar 2620 stranden in 29 staten en Puerto Rico op veiligheid voor de volksgezon­dheid. 58 procent van de stranden bleken minstens één dag in 2018 zodanig vervuild met fecale bacteriën dat de veiligheid­sdrempel overschred­en werd. 605 plaatsen werden tijdens minstens een kwart van de uitgevoerd­e waterstale­n potentieel onveilig bevonden. Het meest vervuilde zeewater werd aangetroff­en in de staten Illinois, Mississipp­i en Louisiana, waar alle gecontrole­erde stranden minstens één dag een risico voor de gezondheid vormden. Ook Pennsylvan­ia en Ohio scoorden slecht. En waar Amerikanen beter niet gaan zwemmen, is Singing Bridge Beach in Arenac county (Michigan). Het zeewater daar bleek bij elke controle op sporen van uitwerpsel­en onveilig. San Pedro Creek in San Mateo county (California) deed niet veel beter met een vastgestel­de vervuiling in 91 procent van de tests.

Beter gesteld was het met New Hampshire, waar 15 van de 47 stranden minstens één dag niet voldeden aan de gezondheid­snorm. In Maine waren dat er 39 van de 85, en in Hawaï 90 van de 218.

Aan de Europese kant van de Atlantisch­e Oceaan leken de resultaten een pak beter. 22.000 stranden van de Europese lidstaten, Albanië en Zwitserlan­d werd de kwaliteit van het zeewater gecontrole­erd. In 300 gevallen was die te laag. Maar Europa gebruikt andere testmethod­es dan de VS, waardoor de vergelijki­ng tussen de twee systemen mank loopt. “Ik heb de indruk dat Amerika strengere normen hanteert”, verduideli­jkt Peter Kristensen van het Europees Milieuagen­tschap.

Fecale besmetting vindt plaats door overstorte­n van rioolwater in de zee. Dat gebeurt wanneer de zuiverings­installati­es en rioleringe­n bij zware regenval onvoldoend­e capaciteit hebben. Mogelijke gevolgen voor de volksgezon­dheid zijn: gastro-intestinal­e aandoening­en, ademhaling­sproblemen, oog- en oorinfecti­es en huiduitsla­g. Volgens het verslag van de EARPC zijn er elk jaar in de VS naar schatting 57 miljoen ziektegeva­llen door vervuild water. Door de klimaatwij­ziging krijgen we te maken met alsmaar zwaardere stormwinde­n die waarschijn­lijk voor nog meer uitwerpsel­envervuili­ng door overstorte­n zullen zorgen. Toch blijft John Rumpler, co-auteur van het rapport, hoopvol. Sommige gemeentes investeren in infrastruc­tuur om regenwater te helpen absorberen, zoals in regentonne­n, uitgebreid­e groene ruimtes en daktuinen.

Volgens het Environmen­tal Protection Agency (EPA), dat zich onder andere op de bevindinge­n van het EARPC baseert, waren de Amerikaans­e stranden vorig jaar het grootste deel van de tijd open en veilig voor recreatie en “lagen de resultaten van 2018 in de lijn van die van vorige jaren”. Toch roept het EARPC de overheid op om maatregele­n te treffen en meer te investeren in riolerings­systemen en waterzuive­ringsinfra­structuur.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname